icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Stormøde

De sagde stop

700 mennesker til stormøde i protest mod udhulingen af indsatsen over for handicappede og udsatte – og mod den tone og det menneskesyn, der præger omtalen af de udsatte grupper

  • Af Jens Nielsen
  • 13-2011 /

Der var en klar og umisforståelig ‘nu-kan-det-værenok-stemning’ blandt de 700 forsamlede handicappede, pårørende og socialarbejdere, der under overskriften ‘Stop hetzen mod mennesker med handicap og socialt udsatte’ den 1. juni var samlet til stormøde i Nyborg.

Mødet, der var arrangeret af Socialpædagogerne og en lang række andre organisationer, var en konkret protest mod de (kommunal)politiske målsætninger om at svække det kommunale ankesystem og udhule service-loven. Men også mod den måde, de handicappede og udsatte omtales og behandles på ude i den kommunale virkelighed.

Og Socialpædagogernes formand Benny Andersen lagde i sin tale ud med det eksempel, der efterfølgende har vagt forargelse og debat:

– Jeg vil gerne dele noget med jer. Noget, der er fundet i en tekst til en budgetopfølgning i en kommune. Der står – og hold godt fast: ‘Der er i genopretningsplanen en besparelse ved nedlæggelse af botilbud. Denne besparelse blev væsentlig forøget med vedtagelsen af budget  2011. Til at få gennemført besparelserne er der kun den mulighed, at nogle af borgerne afgår ved døden. Imidlertid er det samlede krav til besparelse nu af en sådan størrelse, at det ikke er sandsynligt, at der vil være så høj en dødsrate.’ Det står der faktisk, sagde Benny Andersen.

At kommunen var Randers var siden ikke nogen hemmelighed, og kommunen endte med at beklage formuleringen. Men retorikken har vundet indpas, konstaterede Benny Andersen:

– Det er bare et af de seneste skud fra den kommunale haglbøsse. Og den slags skud er der blevet flere af, lige siden KL’s daværende formand i 2010 lancerede en nedværdigende og negativ kampagne om det specialiserede sociale område, som han kaldte ‘en gøgeunge, der  skal ud af systemet’, sagde han – og spurgte retorisk forsamlingen om, vi skal tilbage til tidligere tiders nedværdigende opbeva-ring af handicappede.

– Nej, vi vil ej. Derfor skal vi i fællesskab tage markant til genmæle, når vi hører politikere, der vil forsøge at bringe os tilbage til en fjern fortid.

Den konkrete anledning til mødet var KLs bestræbelser på at få svækket ankesystemet (læs også artiklen på side 4-5). Bestræbelser, som Benny Andersen tog klart afstand fra:

– Meningen med et ankesy-stem er at give den enkelte borger mulighed for at få afprøvet en beslutning et andet sted end hos den myndighed, som tog beslutningen. Det hører med til retssikkerheden i et demokratisk samfund. Det skal der ikke pilles ved, sagde han.

 

 

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Socialpolitik