Forbuddet overtrædes i praksis
Fire ud af ti social- og sundhedshjælpere har lavet ‘skjult tvang,’ og narret demente til at spise medicin mod deres vilje. Flere fagfolk vurderer, at der også forekommer anden ulovlig tvang, der aldrig registreres eller kontrolleres
Hvis en udviklingshæmmet mand nægter at spise sine hjertepiller, er det forbudt at skjule dem i en portion yoghurt for alligevel at få ham til at tage dem.
Det præciseres i vejledningen om magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten for voksne, hvor der nede under afsnittet om ‘tvangsbehandling’ står:
‘Der er heller ikke hjemmel i sundhedsloven til at foretage det, som man betegner som ‘skjult medicinering’, for eksempel de situationer, hvor personalet skjuler medicinen i maden for på den måde at få medicinen i patienten.’
Men selv om det således er en klokkeklar ulovlighed, har fire ud af ti sosu-medarbejdere alligevel prøvet at skjule medicin i maden for at få en dement borger til at tage den.
Det viser en undersøgelse, som sosu-medarbejdernes fagforening, FOA, offentliggjorde i begyndelsen af 2011.
Og undersøgelsen underbygger den fornemmelse, som flere forskellige fagfolk har udtrykt over for Socialpædagogen: Nemlig fornemmelsen af, at forbuddet mod tvangsbehandling overtrædes i praksis.
Vil samle eksempler
En af dem er Pia B. Strandbygaard, der er konstitueret afdelingsleder i Tilsynsenheden i Herning Kommune.
– I praksis kan medarbejderne føle sig tvunget til at bryde loven, fordi de i dag ikke kan få lov til at lave en lempelig magtanvendelse, hvis det er det, der skal til for at sikre helbred og sundhed, siger hun.
Som eksempel nævner hun en situation, hvor en borger har et sår, som helt klart skal plejes.
– Og hvis borgeren sparker med benet uden at forstå, hvad det indebærer, må du reelt ikke fastholde benet. Heller ikke selv om der er risiko for en alvorlig infektion, siger hun.
Det er Tilsynsenhedens opgave at registrere alle de magtanvendelser, der sker i kommunen, og Pia B. Strandbygaard har nu henstillet til, at kommunens medarbejdere sørger for at indberette alle de tilfælde, hvor de ulovligt har medvirket til en eller anden form for tvangsbehandling – også noget, som de måske tidligere ikke engang har været klar over er ulovligt.
Pia B. Strandbygaard har for eksempel på fornemmelsen, at det relativt ofte sker, at en pædagog holder en udviklingshæmmet borger i hånden, når denne skal have taget en vigtig blodprøve – og at pædagogen så holder hånden fast, hvis borgeren prøver at trække den til sig, når sygeplejersken kommer med nålen.
– Det må pædagogen ikke ifølge loven, men jeg kan godt forstå, at man kan komme til at gøre det, når man står på sygehuset og er den eneste, der kender borgeren, og den prøve bare skal tages, siger hun.
Hvad skulle vi have gjort?
Baggrunden for, at Pia B. Strandbygaard nu gør en ekstra indsats for at få kommunens medarbejdere til at indberette den slags, er et ønske om at påvirke lovgiverne.
– Vi vil gerne have et samlet overblik over, hvor tit sådanne situationer opstår, sådan at vi med en samlet viden kan forsøge at påvirke til en lovændring. Vi vil gerne have mulighed for at sige: Vi har de og de eksempler, og hvad skulle man have gjort, hvis man ikke skulle have brudt loven?
Socialfaglig konsulent Thomas Gruber fra Landsorganisationen LEV mener også, at der formentlig forekommer ulovlig tvangsbehandling i situationer, hvor det vil være til stor skade at lade være.
– Og så sker det bare helt ureguleret. Derfor mener jeg, at vi bør kopiere principperne fra det sociale område, således at der skal være dokumentation for, at magtanvendelsen virkelig er nødvendig. Og der skal være en løbende registrering, så det ikke løber løbsk, siger han.
Professor i sundhedsret ved Københavns Universitet, Mette Hartlev, er enig:
– Hvis virkeligheden er, at man griber til sådanne løsninger for at man kan stå til ansvar for den pleje og den omsorg, der foregår, ja, så er det meget bedre, hvis man kan få det frem i lyset. Så bliver der nemlig mulighed for at diskutere, om man kunne have gjort noget anderledes. Var det nu virkelig nødvendigt at gøre sådan?
Læs mere om FOA’s undersøgelse vedrørende skjult medicinering her