Loven bør ændres – men hvordan?
Socialpædagogerne, Lægeforeningen, LEV og flere andre organisationer er enige om, at loven mod tvangsbehandling bør ændres. De ved bare ikke helt hvordan
Lægeforeningen har taget initiativ til at danne en arbejdsgruppe, der skal kigge på, hvordan loven mod tvangsbehandling kan ændres.
Landsforeningen LEV, Altzheimerforeningen og FOA har sagt ja tak til at deltage, og Socialpædagogerne vil meget gerne være med, hvis de får tilbuddet.
Alle organisationer er enige om, at den nuværende lov er problematisk. Spørgsmålet er bare, hvordan den så bør være?
Chefjurist Karin Mette Thomsen fra Lægeforeningen siger:
– Vi regner helt klart med, at der skal en lovændring til, men vi har endnu ikke et konkret bud på, hvordan den lovændring bør være. Det, der er væsentligt for os, er, at den fysiske fastholdelse kun skal bruges i de situationer, hvor der sker et omsorgssvigt, hvis man ikke gør noget. Det handler om at sikre patienterne mod overlast, ikke om at lægerne skal have mere magt, siger hun.
Landsforeningen LEV’s formål er også at sikre de udviklingshæmmedes helbred ved at tillade tvangsbehandling – i helt særlige situationer og som den sidste udvej.
– I forhold til de andre organisationer, har vi jo en historie med os, der gør, at vi nok er endnu mere på mærkerne i forhold til, hvordan man bruger magtmidlerne. Vi vil godt sikre os mod, at man lige pludselig bruger magt som et helt almindeligt redskab, siger formand Sytter Kristensen.
Sidste udvej
LEV’s socialfaglige konsulent, Thomas Gruber, vil arbejde for et regelsæt, der sikrer, at alle socialpædagogiske midler skal være tømt, før man griber til tvang. Han mener, at der er en tendens til fejlagtigt at se det som om, der kun er to muligheder: Enten anvender man magt eller også handler man ikke.
– Men i mange tilfælde er der mange flere muligheder. Man kan jo forsøge at påvirke og motivere. For eksempel har en pædagog engang fortalt mig, hvordan hun løste problemet, da en beboer absolut ikke ville have børstet tænder, fordi han havde haft så mange ubehagelige oplevelser med det: Hun smurte nutella på tandbørsten de første ti gange, så han fandt ud af, at så slemt var det altså heller ikke, siger han.
For Thomas Gruber er det vigtigt at sikre, at muligheden for magtanvendelse ikke forhindrer den slags kreative løsninger.
– Vi må endelig ikke ende i en situation, hvor magtanvendelse sættes i værk, fordi det lige er det nemmeste eller det billigste. Du skal først have forsøgt alt muligt andet, og der skal være et væsentlighedskriterium, så man ikke anvender magt til bagateller, siger han.
Socialpædagogernes næstformand, Marie Sonne, er helt enig. Og hun mener ikke kun, en lovændring er nødvendig af hensyn til mennesker med udviklingshæmning, men også af hensyn til medarbejderne:
Også for medarbejdernes skyld
– Det må give en enorm følelse af magtesløshed, hvis du for eksempel er kontaktperson for et udviklingshæmmet menneske, der nægter at gå til lægen, og du selv vurderer, at det er nødvendigt. Eller hvis du er kontaktpædagog for en person, der nægter at tage sin livsvigtige medicin.
– Hvis alle socialpædagogiske forsøg slår fejl, står du tilbage i et dilemma: Skal jeg gøre noget ulovligt og for eksempel skjule medicinen i noget yoghurt? Eller skal jeg følge loven til punkt og prikke, selv om det går ud over beboeren? Og det er dybt urimeligt, hvis medarbejdere på den måde presses til ulovligheder, siger hun.
Arbejdsgruppen mødes første gang i maj, og opgaverne bliver blandt andet at forholde sig til, hvordan man gør i udlandet og at undersøge, om der kan hentes inspiration i den måde, henholdsvis social- og psykiatriloven regulerer brugen af magtanvendelser og tvang.
Der er ikke sat en deadline for, hvornår arbejdsgruppens udspil skal være færdigt, men endemålet er at inspirere lovgiverne.
Diskuter dilemmaet på facebook: Vil du bryde loven for at sikre omsorgen? Udviklingshæmmede Karl skal have sine hjertepiller. Ellers bliver han alvorligt syg. Men Karl vil ikke have pillerne, og han er ikke i stand til at forstå, at han bliver syg uden. Hvad gør du? Deltag i debatten på facebook / se hvordan på www.sl.dk/facebook |