Til kamp mod sukkersygen
Diabetesforeningen starter særlige kurser for socialpædagoger og andre, der arbejder med voksne udviklingshæmmede. Medarbejderne spiller nemlig en nøglerolle, hvis sukkersyge skal forebygges, opdages i tide og behandles korrekt
Kender du symptomerne på sukkersyge? Ved du, hvornår du bør kontakte lægen? Og ved du hvordan sukkersyge forebygges?
Hvis du arbejder med voksne udviklingshæmmede, burde du vide det – eller lære det. Det mener Kirsti Pedersen, der er kursuskoordinator og motionskonsulent i Diabetesforeningen. Diabetes-foreningen har udviklet et helt nyt to-dages kursus, der kun retter sig mod socialpædagoger og andre, der arbejder med voksne udviklingshæmmede.
– For hvis vi skal forbedre livskvaliteten for den enkelte udviklingshæmmede, spiller medarbejderne en meget vigtig rolle. De kan virkelig gøre noget, der batter, når det gælder om at forebygge diabetes og opspore den i tide, siger Kirsti Pedersen.
Hun har en formodning om, at sukkersyge er mere udbredt blandt udviklingshæmmede end blandt andre, men hun ved det ikke med sikkerhed. Som det også gælder for mange andre aspekter af udviklingshæmmedes helbred, er der ikke lavet nogen større undersøgelser. Dog har Fredericia Kommune lavet en optælling, der viser, at mere end dobbelt så mange udviklingshæmmede Fredericia borgere har sukkersyge som Fredericiaborgere generelt. (7 procent mod 3 procent).
– Men den egentlige årsag til, at vi har udviklet et særligt kursus for medarbejdere, der arbejder med voksne udviklingshæmmede, er, at de har et særligt ansvar. For ikke alle udviklingshæmmede kan selv sørge for eksempelvis at gå til læge, hvis de får symptomer. Derfor er det vigtigt, at personalet har opmærksomheden, siger Kirsti Pedersen.
Gåture og gulerødder
Kurset handler kun om type-2-diabetes, der i modsætning til type-1-diabetes delvist kan fore-bygges gennem sund kost og motion. For 80-90 procent af alle, der udvikler type-2-diabetes, er overvægtige, og gåture og gulerødder er den bedste vej væk fra sygdommen.
– Men selv om type-2-diabetes er livsstilsbetinget, er den også arvelig. Hvis den ene af ens forældre har type-2-diabetes, er der 40 procents risiko for, at barnet på et eller andet tidspunkt i løbet af livet også udvikler sygdommen – men det kan forebygges, siger Kirsti Pedersen.
Derfor lærer kursisterne, at de skal være særligt opmærksomme, hvis de ved, at der er type-2-diabetes i en udviklingshæmmets nærmeste familie.
I risikogruppen er også overvægtige samt mennesker, der enten har for høje kolesteroltal, for højt blodtryk eller har haft diabetes under graviditet.
– Og hvis den udviklingshæmmede bare har én af risikofaktorerne, er det en god ide at tale diabetes med lægen, næste gang der er et lægebesøg, siger Kirsti Pedersen.
Symptomerne på sukkersyge kan straks være lidt sværere at se. Dels fordi det også kan være symptomer på noget andet, dels fordi type-2- diabetes ofte kommer snigende, så symptomerne ikke er særlig tydelige. Men dét, der er at være opmærksom på, er tørst, hyppige vandladninger, træthed, hyppige infektioner og synsforstyrrelser.
– Når diagnosen type-2-diabetes er stillet, er det vigtigt, at den rette behandling overholdes, og at man fortsat er opmærksom på sund kost og en aktiv hverdag. Her har den udviklingshæmmede behov for hjælp og støtte fra personalet, siger Kirsti Pedersen.
Kurset kaldes ‘Nøglepersonuddannelsen’, fordi det er meningen at én eller flere medarbejdere på botilbuddet eller aktivitetscentret skal være særlige opmærksomme på sukkersyge, og så dele viden med kollegaerne. Kurset er udviklet i samarbejde med Fredericia Kommune, der har haft 25 medarbejdere igennem forløbet.
Læs mere om Nøglepersonuddannelsen på www.diabetesforeningen.dk under ‘Kurser’.