Kommunerne skal dele udgifterne
Socialministeren på vej med nye refusionsregler på de dyre anbringelser af børn og unge. Socialpædagogernes formand er glad for initiativet
Det skal være slut med, at den enkelte kommune alene skal stå med regningen på de dyre anbringelser af børn og unge. Fremover skal kommunerne i fællesskab dække udgifterne, mener socialminister Karen Hækkerup (S), der vil ændre reglerne for finansieringen af særligt dyre enkeltsager og i de situationer, hvor kommunen står med en større søskendeflok, der skal anbringes, som for eksempel i den såkaldte Brønderslevsag.
– Det er altafgørende for mig, at der ikke er en kommune, hvor man sidder og tænker, at man ikke kan overskue at fjerne fem børn. Det må vi ikke ud i, siger socialministeren i et interview til netavisen kommunen:
– Jeg lægger op til, at vi skal have ændret på finansieringen for at sikre, at der ikke er børn, som ikke får den rigtige hjælp, fordi kommunen skal spare.
Helt konkret vil Karen Hækkerup rulle den såkaldte centrale refusionsordning et par år tilbage, så en kommune fremover vil kunne få en større del af sine omkostninger for de dyre anbringelser betalt af den fælles pulje. Den centrale refusionsordning er løbende blevet nedtrappet, fra den blev indført med strukturreformen og frem til 2010. Ministeren ville tilbage på det niveau for refusion, som var gældende i 2009.
Selv om det kun er den sidste del af nedtrapningen af den centrale refusionsordning, som ministeren nu vil rulle tilbage, så kan det betyde en stor forskel i mange kommuner. I Billund modtog man eksempelvis refusion for 85 borgere i 2009, mens det tal med det sænkede niveau i 2010 faldt til 44.
En god start på nye tider
Hos Socialpædagogerne modtager man ministerens ambition med åbne arme. Men det kan kun være en begyndelse på den større reform af finansieringen på anbringelsesområdet, organisationen har efterlyst i årevis.
– Vi er glade for initiativet, men det kan ikke stå alene. Vi har hæftet os ved, at regeringen i sit grundlag har lagt op til, at hele finansieringens struktur skal gennemgås. Der er et klart behov for at finde en model, hvor det ikke er den enkelte kommune, som står med alle udgifterne, som det er i dag. Og her er refusionen kun en enkelt del, siger Socialpædagogernes formand Benny Andersen til netavisen kommunen.
Hos KL er der ingen umiddelbar begejstring at spore for forslaget.
– Så længe vi ikke har set det konkrete forslag, så kan jeg kun sige, at vi selvfølgelig er parat til at snakke om finansieringen på området, siger formanden for KL’s socialudvalg, Jane Findahl (SF) til netavisen kommunen.