icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Bordingprisen

Ingen pris men store roser

Socialpædagogen fik ikke prisen, men masser af anerkendelse for artikelserien om tvangsbehandling, da Bordingprisen blev uddelt

  • Af Jens Nielsen
  • 14-2012 /

Det er også de journalister! Et ikke usædvanligt udfald, når fx politikere skal forklare, hvorfor der er koks i denne eller hin sag. Sådan noterede Berlingskes chefredaktør sig, da hun på dommerkomiteens vegne uddelte Bordingpriserne i journalist-og mediekategorierne ved den årlige banket på Købehavns Rådhus. Bordingprisen er fagbladenes svar på den øvrige presses Cavlingpris.

Socialpædagogen var i år som et af tre fagblade nomineret til journalistprisen for artikelserien om det store faglige etiske dilemma, der opstår, fordi sundhedsloven kan være livsfarlig for voksne udviklingshæmmede, hjerneskadede eller demente, der ikke selv forstår konsekvensen af at sige nej til lægehjælp.

Men før priserne skulle uddeles, rettede Lisbeth Knudsen altså kritik mod dem, der kritiserer medierne så generelt:

– Der synes ligefrem at gå sport i at banke løs på mediernes overfladiskhed, fejl og mangler, dårlig troværdighed og mangel på indsigt. Døden eller et politisk system med mange udfordringer lige nu skal åbenbart have en årsag, og den årsag er blevet medierne, sagde hun – inden hun gik over til at rose fagbladene for at levere høj kvalitet.

Hun og dommerkomiteen havde været ganske privilegerede i arbejdet med at finde frem til de nominerede og de endelige vindere, mente hun:

– Det er faktisk en ganske behagelig måde at dyrke efteruddannelse på – at komme til at stifte bekendtskab med en masse forskellige emner, man ikke har forstand på, en masse forskellige medier, som man måske ikke ser til dagligt og en masse artikler, som man ellers ikke ville have haft lejlighed til at læse, sagde Lisbeth Knudsen.

Et stærkt felt

– I år synes vi, at vi havde et stærkt og konkurrencedygtigt felt på journalistpris-området, sagde hun og præsenterede de tre nominerede. Ud over Socialpædagogen var det Fagbladet 3F for sin artikelserie om de vilkår, som rengøringsarbejdere fra Rumænien lever under, når de arbejder i Danmark, og Ingeniøren for sin afdækning af IC4-skandalen.

Sidstnævnte fik prisen, men selvom det altså ikke blev til en statuette til Socialpædagogen i denne omgang, var det stor anerkendelse af det arbejde, som især journalisterne Maria Rørbæk og Lone Marie Pedersen har præsteret – og som det fremgår andetsteds i dette blad nu ser ud til at føre til en lovændring efter mange års politisk tøven.

– Artikelserien viser, hvad der kommer ud af en gang i mellem at vende vedtagne dogmer og rutiner på hovedet og stille nogle andre spørgsmål til daglig praksis. Det gør vi alt for sjældent i journalistikken. Det har Socialpædagogen gjort på en engagerende og dybt seriøs måde. Det er et meget vigtigt og kontroversielt spørgsmål at tage fat på, det har skabt stor debat i faglige kredse – og det er godt formidlet, sagde Lisbeth Knudsen.

Hun uddelte også medieprisen, der i år gik til Folkeskolen, der fik prisen for ‘forbilledlig stærk og sammenhængende fornyelse af både fagblad og webside’. 

 

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Forbund og a-kasse