icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Døgnpladser

Kommuner køber i blinde

Det er umuligt at finde dækkende og sammenlignelig oversigt over egnede tilbud, viser ny undersøgelse, der også kan fortælle, at det er en myte, at kommunerne ikke køber døgnpladser uden for kommunegrænsen

  • Af Lone Marie Pedersen
  • 14-2012 /

Landets kommuner handler mere eller mindre i blinde, når de køber døgnpladser i sociale botilbud hos andre kommuner til hjerneskadede, udviklingshæmmede og sindslidende.

Det skriver Mandag Morgen på baggrund af en analyse, som Det Kommunale og Regionale Evalueringsinstitut, KREVI, har foretaget.

Der er ellers oprettet en intern markedsplads – Tilbudsportalen – som netop skulle gøre sagsbehandlerne i stand til nemt og hurtigt at finde de bedste og billigste tilbud, når de bl.a. visiterer voksne handicappede og sindslidende til en af de godt 23.000 døgnpladser i landets mere end 1500 sociale botilbud.

Men reelt er det yderst svært at finde sammenlignelige og dækkende oplysninger om alle kommunernes tilbud.

På grund af fejl og misvisende oplysninger har det taget KREVI et helt år at fremskaffe præcise og sammenlignelige tal om de sociale botilbud.

– Det er meget tankevækkende, at et af de velfærdsområder med allerstørst vækst i  udgifterne gennem de senere år kan have en så dårlig og mangelfuld information. Det er bekymrende, siger direktør i KREVI, Torben Buse.

Udgifterne til voksne handicappede og sindslidende er ifølge Mandag Morgen et af de velfærdområder med allerstørst udgiftsvækst gennem de sidste 10 år, og hver tiende krone landets borgmestre bruger på velfærd anvendes på det område.

Køber gerne eksterne pladser

Undersøgelsen afliver myten om, at borgmestrene i stigende grad trækker deres handicappede og sindslidende borgere ud af andre kommuners institutioner til fordel for deres egne tilbud. Over halvdelen af de handicappede og sindslidende bliver fortsat visiteret til eksterne tilbud.

80 pct. af borgmestrene køber mindst halvdelen af pladserne eksternt, dvs. hos andre kommuner, regionerne eller private leverandører. Og næsten halvdelen – 47 pct. – får dækket mindst to tredjedele af deres behov ved eksterne køb.

– Den udbredte forestilling om, at kommunerne er ved at hjemtage borgerne til egne botilbud, og at man er ved at nedlægge alle de specialiserede institutioner, holder simpelthen ikke. Det er en myte.  Der er en massiv handel på tværs af kommuner, siger Torben Buse fra KREVI. 


KREVI’s analyse bygger på tre rapporter: ‘Botilbudsområdet: Hvem – Hvad – Hvor’, Markedsanalyse botilbudsområdet’ og ‘Herre i eget hus’. Alle tre rapporter kan læses på www.krevi.dk

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Psykiatriområdet, Socialpolitik, Voksenhandicap­området