Tusindvis mister dagpenge
f:nyt - Især ufaglærte står for skud, når tusindvis af ledige risikerer at miste deres dagpenge næste år. Det viser en ny prognose fra a-kasserne. Både fagbevægelsen og regeringens støtteparti, Enhedslisten, lægger pres på regeringen for at gribe ind
Om et år må op til 2.400 ledige hver måned vinke farvel til deres dagpenge.
Det vil sende dem til tælling økonomisk, for så skal de klare sig helt uden offentlig støtte eller for kontanthjælp.
Det fremgår af en ny prognose fra Arbejdsløshedskassernes Samvirke (AK-Samvirke). Brancheorganisationen har set på konsekvenserne af, at den forrige regering fik halveret dagpengeperioden fra fire til to år. Reformen vil være fuldt gennemført i januar næste år.
AK-Samvirke har lavet prognosen ved at opgøre, hvor mange ledige der i 2011 ville have mistet dagpengene, hvis reglerne allerede var trådt i kraft. Her viser det sig, at 2.400 arbejdsløse i gennemsnit hver måned passerede det punkt, hvor de havde været på dagpenge i to år.
Prognosen får ifølge Ugebrevet A4 direktør i AK-Samvirke Verner Sand Kirk til at slå alarm:
– De her tal er alarmerende, for der er ikke job til alle de tusindvis af mennesker, som står foran at miste deres dagpenge. Når folk først har gået ledige
i mere end halvandet år, så er det jo ikke dem, arbejdsgiverne er vilde efter at ansætte, siger Verner Sand Kirk.
Økonomisk lussing venter
Selv om der er forskellige bud på, hvor mange ledige, der rent faktisk ender med at miste dagpengene, så forudser AK-Samvirke, at tusindvis af mennesker vil ryge ud over kanten med hensyn til dagpenge. Det bygger AK-Samvirke blandt andet på, at de økonomiske vismænd forudser stigende ledighed.
For de arbejdsløse, der mister deres dagpenge, venter der en gevaldig økonomisk lussing. Enten vil de slet ikke kunne få offentlig hjælp eller også må de nøjes med kontanthjælp. Ifølge AK-Samvirke vil tre ud af fire dagpengemodtagere ikke kunne få kontanthjælp, når de mister dagpengene.
– Hvis din ægtefælle har et job, eller hvis du har en likvid formue på over 10.000 kroner – for eksempel ejer en gammel bil – så kan du ikke få kontanthjælp, forklarer Verner Sand Kirk.
Halveringen af dagpengeperioden skulle allerede være trådt i kraft den 1. juli i år, men den nye S-R-SF-regering fik skudt afgørelsen til den 1. januar 2013.
Men så klapper fælden også. Det har blandt andet fået regeringens støtteparti Enhedslisten til at reagere:
– Vi har to centrale ønsker til regeringen i de kommende trepartsforhandlinger. Genoptjeningskravet for dagpenge skal være et halvt år, som det hidtil har været. Og så skal man kunne genoptjene retten til dagpenge ved eksempelvis at være i løn tilskudsjob eller under uddannelse, siger partiets arbejdsmarkedsordfører Christian Juhl.
Minister afviser
Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) har dog ingen aktuelle planer om at ændre på genoptjeningskravet:
– Men jeg lytter da til, at det bliver et tema i trepartsforhandlingerne, og så må vi tage den der, siger Mette Frederiksen.
Hun mener, at i stedet for at have fokus på at få ændret reglerne, bør indsatsen for de mange langtidsledige dagpengemodtagere først og fremmest handle om, at så mange som muligt af dem kommer i arbejde.
– A-kasser og jobcentre skal målrettet gå sammen om den enkelte ledige og virkelig gøre en stor indsats for at hjælpe vedkommende ind på arbejdsmarkedet via de jobåbninger, der trods alt er, siger Mette Frederiksen.
Se artiklen i Ugebrevet A4 via www.kortlink.dk/ac64