icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Løntilskud

Giv plads til en ledig kollega

Løntilskudsjob og virksomhedspraktik kan hjælpe arbejdsløse kollegaer på vej. Men ordningerne må ikke misbruges til at tage fastansattes job – et dilemma, der kan løses, lyder det fra Socialpædagogerne

  • Af Lone Marie Pedersen
  • 02-2012 /

Umiddelbart kan det måske virke lidt uforståeligt, at Socialpædagogernes A-kasse har kastet sig ud i en kampagne, hvor den opfordrer arbejdspladserne til at tage imod ledige kollegaer i enten virksomhedspraktik eller løntilskudsjob. Det sker på et tidspunkt, hvor flere og flere socialpædagoger bliver fyret og dermed arbejdsløse fra netop de arbejdspladser, som nu skal tage imod ledige kollegaer.

Men der er en forklaring.

– Vi har flere og flere ledige medlemmer, og de har behov for at vedligeholde deres faglige kompetencer. En del af dem er nyuddannede, som mangler faglig erfaring, siger formand for Socialpædagogernes A-kasse, forbundskasserer Kaj Skov Frederiksen.

Kan nyuddannede hverken få fast arbejde eller et vikariat, er virksomhedspraktik og løn i jobtilskud deres eneste chance for at få erfaringer inden for det socialpædagogiske område. 

– Gør vi ikke noget, risikerer vi, at de forsvinder ud til andre arbejdsområder, og vi vil komme til at savne deres arbejdskraft senere, siger Kaj Skov Frederiksen.

Ingen misbrug, kun klare aftaler

Praktikanterne i virksomhedspraktik eller ansatte i løntilskudsjob må dog ikke blive brugt til at fylde huller ud efter for eksempel fastansatte, der er blevet fyret på grund af nedskæringer. Virksomhedspraktik løber over fire uger, og der er ikke tale om en egentlig ansættelse. Den ansatte modtager dagpenge under forløbet.

Et job i løntilskud varer som udgangspunkt seks måneder, og man bliver ansat, men får dog kun dagpenge. Der er indgået en aftale på KTO-området, som nøje fastslår, at der skal være tale om reel merbeskæftigelse, og der skal indgås klare aftaler om, hvad den ansatte i løntilskudsjob skal lave.

Desuden skal arbejdspladsen, før den kaster sig ud i at ansætte en ledig kollega i løntilskudsjob, sikre sig, at det sker efter aftale med medarbejderne, det vil som regel sige tillidsrepræsentanten.

– I et løntilskudsjob skal der være tale om reel merbeskæftigelse i forhold til arbejdspladsens normale beskæftigelse, siger arbejdsmarkedskonsulent hos Socialpædagogerne, Ulla Lund.

– Ansættelsen må ikke ske i en stilling, som er blevet ledig ved afskedigelse eller fratrædelse af en ansat inden for de seneste tre måneder.

Kan blive win-win

Medarbejderne skal vide, hvad der er formålet med praktikken, og hvilke aftaler der er indgået om beskæftigelse, så de bedst muligt kan hjælpe kollegaen med at blive en del af arbejdspladsen og det faglige fællesskab. Men arbejdsplanen skal kunne hænge sammen uafhængigt af den ansatte i løntilskudsjob.

– Selv om det først og fremmest er kollegaen i tilskudsjob, der skal have udbytte af ansættelsen, så kan arbejdspladsen også drage fordel af det, siger Ulla Lund.

– Arbejdspladsen kan få udført nogle opgaver, som ikke er nødvendige for den daglige drift, men som giver kvalitet for brugerne. Måske kan det faste personale også lære noget af at få en ny kollega med andre erfaringer og kompetencer, end de selv har. Og måske kan man ansætte vedkommende, hvis der bliver et ledigt job, siger Ulla Lund. 


 

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Forbund og a-kasse