Der er råd til at blive klogere
Kompetenceudvikling og personalepolitik kan godt følges ad, hvis man tænker sig grundigt om, var et af budskaberne på Personalepolitisk Event, der gav mere plads til konsulentfirmaer end til arbejdsmiljøet
Omkring 3000 kommunalt ansatte fra hele landet fandt den 18. juni vej til Personalepolitisk Event, der afløser tidligere års Personalepolitisk Messe.
Der var brugt godt fem mandeår på at planlægge og afvikle begivenheden, syv ton græs var rullet ud på arealet, så deltagerne kunne gå ubesværet mellem de mange telte.
Og det var ikke kun navnet, der var nyt: Konsulentfirmaerne havde fået en fremtrædende rolle både i programmet og på selve eventen, hvorimod arbejdsmiljøet ikke fyldte så meget i programmet, og organisationernes egne telte, hvor medlemmer fx kan møde andre fagfæller eller hilse på deres fagforening, var i år afskaffet.
KL og KTO var værterne, og indenfor blev der i de mange sessions fortalt, debatteret og videregivet gode eksempler på kommunale forandringer. Der var fire hovedområder: Kompetenceudvikling. Organisering. Ledelse i en forandringstid. Social kapital og arbejdsglæde. Samarbejde og MED (står for medindflydelse, og er det organ hvor ledelse og medarbejdere mødes).
Kompetenceudvikling i sparetider
Er det i orden at tage et kursus til 50.000 kr., når kollegaen ved siden af lige er blevet sparet væk? Det blev sat på spidsen og diskuteret i sessionen ‘Kompetenceudvikling i sparetider’. At dømme efter indlæggene fra lederne i panelet er der ikke råd til at lade være. Det skaber både dygtige og tilfredse medarbejdere. ‘Kompetenceudvikling er investering i fremtiden’, som en af indlederne udtrykte det.
Socialpædagogernes formand Benny Andersen påpegede, at det ikke altid er sådan, at kompetenceudvikling er lig med flere penge. Der kan fx på den enkelte arbejdsplads ske sidemandsoplæring. Men forudsætningen for ordentlig kompetenceudvikling er en grundig planlægning.
– Kompetenceudvikling kan ikke stå alene, men skal altid ses i sammenhæng med kerneopgaven. I sparetider bliver effektivitet sat på dagsordenen, og derfor er det vigtigt, at vi holder blikket fikseret på kompetenceudvikling.
I den socialpædagogiske verden er kvalitet en forudsætning for effektivitet, understregede Benny Andersen og påpegede, at ledelsen spiller en vigtig rolle, når der skal udvikles nye kompetencer i medarbejdergruppen.
– Kompetenceudvikling må ikke blive en ‘sidevogn’, men skal være en del af den daglige, faglige refleksion.
Samarbejde mellem Socialpædagogerne og KL
Benny Andersen påpegede, at der på hele KTO-området er en aftale om kompetenceudvikling, og i en del overenskomster er der desuden indføjet ‘Aftalen om udviklingsplaner’. Det sidste betyder fx, at der skal udarbejdes en skriftlig, individuel udviklingsplan.
– Det giver jo anledning til at tage udgangspunkt i den enkeltes behov og muligheder for kompetenceløft. Det er en medarbejdersikret rettighed, som også gælder i sparetider.
Han og repræsentanten fra KL fandt hinanden i ønsket om, at der kom mere gang i den individuelle kompetenceudvikling.
Kommunaldirektør i Hedensted Kommune, Jesper Thyrring Møller:
– Jeg synes, vi skal være mindre tålmodige, end vi er i dag.
I stedet for ‘bare’ at se det som kompetenceudvikling, skal man betragte det som kompetenceudvikling for den enkelte.
Den holdning er Benny Andersen helt enig i og var straks klar med en invitation:
– Så skal vi lave partnerskab i forhold til den faglige udvikling.
Den invitation blev godt modtaget af kommunaldirektøren, der kvitterede med et ‘det er vi utrolig interesseret i.’
Forud for Personalepolitisk Event var Kommune Crawl afviklet. I løbet af foråret har de kommunale arbejdspladser kunne invitere kollegaer til at dele viden inden for de fire temaer, som også var overskrifterne for Personalepolitisk Event. Omkring 100 arbejdspladser har – ifølge arrangørerne – inviteret kollegaer indenfor.