icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Socialpolitik

En stemme mod børnefattigdom

Stort behov for en målrettet indsats mod den stigende børnefattigdom i Norden, mener Nordisk Forum for Socialpædagoger

  • Af Jens Nielsen
  • 12-2012 /

samme dag i maj, hvor social- og integrationsminister Karen Hækkerup (S) nedsatte et ekspertudvalg, der skal se på, hvordan man kan indføre en officiel fattigdomsgrænse i Danmark, mødtes socialpædagoger fra hele norden i Torshavn. Og fra mødet i NFFS, Nordisk Forum for Social-pædagoger, lød en opfordring til at øge indsatsen mod den stigende børnefattigdom i Norden.

I en resolution fra mødet konstaterer deltagerne, at også i de nordiske lande ‘er gruppen af børn, der lever i familier, som er fattige, steget voldsomt de seneste år’. Stigningen er sket trods en almindelig stigning i den generelle velfærd, og det er der en åbenlys årsag til:

‘Den stigende børnefattigdom skyldes på mange måder den førte økonomiske politik, der har øget uligheden. Den er et resultat af den øgede individualisering af velfærdsydelserne, der især kommer de ressourcestærke familier til gode’, hedder det i resolutionen.

Den peger på, at en fast tilknytning til arbejdsmarkedet er afgørende, hvis familierne skal undgå at blive ramt af fattigdom, og at en beskæftigelsespolitisk indsats derfor er central i bekæmpelse af børnefattigdommen – men også, at det er nødvendigt at anlægge et barneperspektiv på hele fordelingspolitikken.

Det handler bl.a. om gode universelle ydelser, om gratis daginstitutioner, skoler og fritidsordninger, gratis fritidsaktiviteter i kommunerne, bedre støtte til børnefamilierne og konkretiserede opvækstplaner, der definerer den kommunale indsats mod børnefattigdom.

Fattigdomsgrænse, tak

Samtidig anbefaler de nordiske socialpædagoger, at der indføres en fattigdomsgrænse:

‘NFFS mener, der skal defineres både en relativ og en absolut, officiel fattigdomsgrænse. Det vil gøre det muligt at følge børnefattigdomsproblemets omfang og udvikling samt ikke mindst at sætte målrettet ind i bekæmpelsen af børnefattigdommen’, slutter resolutionen.

Ifølge de seneste tal er 65.000 børn i Danmark ramt af fattigdom, hvilket næsten er en fordobling siden 2001 – en udvikling, der fra mange sider tilskrives de nu afskaffede fattigdomsydelser, starthjælp og introduktionsydelse.

Også i de andre nordiske lande vokser flere og flere børn op i fattigdom, og i Norge førte en drastisk stigning i børnefattigdommen til politisk handling: Siden 2007 har man haft en egentlig handlingsplan mod fattigdom som en fast del af finansloven.

Så langt er man altså ikke kommet i Danmark, men social-og integrationsminister Karen Hækkerup har som nævnt oven for nu nedsat et udvalg, der skal belyse forskellige metoder til at opgøre fattigdom samt have fokus på fattigdomsfælder og de faktorer, der kan bringe mennesker ud af fattigdom.

Læs mere om NFFS på Socialpædagogernes hjemmeside.

 

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Socialpolitik