Sundhedsudvalg parat til lovændring
Folketingets sundhedsudvalg åbner op for en lovændring, der i særlige situationer gør det muligt at tvangsbehandle mennesker, der i dag ikke får lægebehandling, fordi de modsætter sig uden at forstå konsekvensen
Udviklingshæmmede Frank døde for knap to år siden af en lungebetændelse, som blev opdaget alt for sent. Årsag: Frank sagde nej til at få taget en blodprøve. For nylig stod hans mor, Mona Jensen, frem med historien:
– Frank kunne ikke forstå, hvad sådan en blodprøve kunne betyde for hans helbred. Blodprøven kunne have vist, at han havde bakterier i blodet. Og de kunne have sat ind med en meget tidligere behandling, der sandsynligvis kunne have reddet Frank, sagde hun til Radioavisen.
Nu åbner Folketingets sundhedsudvalg op for en lovændring, der i fremtiden gør det muligt at forhindre lignende dødsfald ved i særlige situationer at tillade tvang.
De Konservatives sundhedsordfører Benedikte Kiær siger:
– Vi er enige om, at det er et område, hvor der er behov for nogle justeringer – og at det er et område fyldt med dilemmaer. Og så håber jeg, at vi kan finde en fælles løsning på tværs af partiskel.
Som Socialpædagogen tidligere har skrevet, var sundhedsministeren allerede før jul åben for en lovændring, men siden januar har hun ventet på en tilbagemelding fra sundhedsordførerne, der gerne ville diskutere det komplekse spørgsmål i folketingsgrupperne – en tilbagemelding der altså nu er kommet i form af grønt lys til at gå videre med et konkret lovforslag.
Lovslaget bliver efter planen fremsat efter sommerferien.
Plejetestamente
I lighed med sundhedsministeren og flere andre sundhedsordførere lægger Benedikte Kiær vægt på at finde en balance, så man på den ene side sikrer, at fx udviklingshæmmede får den nødvendige omsorg – og på den anden side undgår, at selvbestemmelsen krænkes unødigt.
– Mit store fokusområde er, at tvang endelig ikke må være den første løsning. Man må ikke tænke: Yes, det er det nemmeste. Det er det, vi gør.
Når det gælder demens, der jo udvikles over tid, lægger Benedikte Kiær vægt på at undersøge mulighederne for plejetestamenter, hvor man selv kan tage stilling, før demensen for alvor slår igennem.
Socialpædagogerne har sammen med blandt andre LEV og Lægeforeningen gjort en aktiv indsats for at ændre loven – bl.a. med en fælles opfordring og et fælles møde med sundhedsministeren.
Læs mere om tvangsbehandling på www.socialpaedagogen.sl.dk/temaer