Mere fokus på synsproblemer
Kontaktpersonerne er afgørende for at opdage synsproblemer hos udviklingshæmmede – ny vejledning viser hvordan
Mennesker med udviklingshæmning har langt oftere synshandicap eller nedsat syn end resten af befolkningen, men det er kun et fåtal, der selv kan gøre opmærksom på et begyndende synsproblem, og kontaktpersoner kan nemt overse synsproblemerne.
Derfor er det vigtigt, at kontaktpersonen systematisk sørger for, at synet bliver undersøgt.
Det er filosofien bag pjecen ‘Regelmæssig synsundersøgelse af mennesker med udviklingshæmning – Vejledning for kontaktpersoner’, der netop er udkommet i en ny udgave. Den er udgivet af Videnscenter for Handicap, Hjælpemidler og Socialpsykiatri.
Pjecen slår fast, hvornår mennesker med udviklingshæmning som minimum bør få undersøgt synet – både som børn og som voksne. For voksne er det ved 45 år og herefter hvert femte år. Derudover bør personer med Downs Syndrom også få foretaget en synsundersøgelse ved 30-års-alderen.
For børn er der tale om en lang række synsundersøgelser, eksempelvis ved skolestart og skoleslut.
Pjecen beskriver også, hvor undersøgelsen bør foregå – og det er i de fleste tilfælde hos øjenlægen, der er gratis og ikke kræver henvisning fra egen læge, men derimod tidsbestilling.
Vejledningen giver også gode råd om, hvordan man får specialrådgivning, når der er tale om alvorlig synsnedsættelse, som ikke kan afhjælpes med briller.
Pjecen er gratis og kan hentes på www.kortlink.dk/b6hd