icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Ungdomsboliger til handicappede

Drømmen der bliver til virkelighed

Midt i juni var der grundstensnedlæggelse for det kommende bofællesskab Lykke Marie i Slangerup, der fra næste sommer skal huse 24 unge med multiple handicap. Dermed går drømmen i opfyldelse for fem forældrepar, der i flere år har kæmpet for et tidssvarende botilbud, når deres teenagebørn skulle flytte hjemmefra

  • Af Kurt Ladefoged
  • 14-2012 /

For knap tre år siden bragte vi i Socialpædagogen (nr. 22/2009) en reportage ‘Drømmen om kollektivet’, hvor to nordsjællandske mødre, Pia Rønhøj og Jorun Magnussen, fortalte om deres kamp for at realisere et kollektiv, hvor deres multiple handicappede sønner, den dengang 15-årige Jonas og 16-årige Magnus kunne bo, når de blev voksne og skulle flytte hjemmefra.

Til Socialpædagogen sagde Pia Rønhøj dengang:

– Vi forudså med tiden, at vores børn også skulle flytte hjemmefra, når de blev 18-20 år, så de kan få deres eget liv, og vi kan få vores liv. Det blev mere og mere klart for os, nu hvor det kom tættere på, at der ikke rigtig var nogle egnede tilbud til vores børn. Vi var ude at kigge på nogle meget uspændende tilbud. Nogle steder bliver de unge sågar tilbudt bopæl på et plejehjem.

Og hun blev suppleret af Jorun Magnussen:

– Derfor kom vi til den erkendelse, at når vores børn skulle flytte hjemmefra, skulle de bo ordentligt. Så det blev hele omdrejningspunktet for vores projekt. Derfor var vi fem mødre med mændene i baggrunden, der slog os sammen og sagde, at nu må vi gøre noget.

Lykke Marie læste med

Og noget er der virkelig sket i bestræbelserne for at realisere den drøm, de to mødre fortalte om for knap tre år siden. Den 15. juni var der nemlig grundstensnedlæggelse for bofællesskabet Lykke Marie på Hauge Møllevej – et villakvarter i udkanten af Slangerup i Nordsjælland.

Pia Rønhøj kunne med lidt ‘hjælp’ fra sin søn Jonas indmure et rør med det skrevne værdigrundlag for Lykke Marie sammen med et eksemplar af FN’s handicapkonvention i grundstenen til det, der skal blive det fremtidige hjem for 24 unge med multiple handicap.

Mødrenes oprindelige vision var et hjem til 12 unge, men nu bliver der altså plads til det dobbelte antal.

Blandt de, der læste artiklen med de to mødre fra 2009, var nemlig også repræsentanter fra Fonden Mariehjemmene, der er en privat, uafhængig organisation, som på et humanitært grundlag samarbejder med regioner og kommuner om at anskaffe boliger til mennesker med særlige behov.

De tog kontakt til de initiativrige mødre og tilbød at opføre og kautionere for byggeriet af den selvejende institution, hvor en milepæl med grundstensnedlæggelsen altså fandt sted Valdemarsdag.

At det kommende bofællesskab skal hedde noget med Marie er der derfor en naturlig forklaring på. At ordet Lykke også skulle indgå i bofællesskabets navn kunne bestyrelsesformanden Susanne Bram forklare med et citat fra langturssejleren Troels Kløvedal, der engang har sagt om lykke: ‘Lykken er, når virkelighed og forventning stemmer overens’.

– Med grundstensnedlæggelsen i dag tror man virkelig på vendingen, at ‘træerne gror ind i himlen’, sagde Jorun Magnussen til Socialpædagogen.


Se billeder fra grundstensnedlæggelsen på Frederiksborg Amtsavis’ hjemmeside.

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Voksenhandicap­området, Børn og unge