icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Aktiviteter

I cirklen fortsætter legen til man selv hopper af

Da beboerne fra Jupitervej Bo-Fællesskab flyttede til det nybyggede Kobbelgården 3 var det med stor bekymring. Men heldigvis hører der en kæmpestor legeplads til de nye boliger

  • Tekst og foto: Simon Jeppesen
  • 22-2013 /

Brian elsker sin mooncar.  Så han er henrykt for, at hans nye hjem, Kobbelgården ved Fredericia, har en mooncarbane med rigtige striber og hajtænder. Og hvis de lange ben ikke kan pedalere ham op af den lille bakke ved benzinstanderen, hjælper socialpædagog Rikke Rothemejer gerne til med et skub i ryggen.

Brian har to aldre: Han er 45 menneskeår – mentalt er han to til fire år. Han er cerebral paretiker, og han og Rikke Rothemejer har kendt hinanden siden 1993. Hun husker stadig sit første møde med ham:

– En stor, glad fyr der kommer imod mig og meget gerne vil kommunikere.

Rikke Rothemejer har arbejdet med Brian siden 2006. Nu kender hun hans kropssprog og hans lyde. Han bliver tydeligt glad for at se hende, og han griner højt, da han får fart på ned af den lille bakke, som Rikke Rothemejer hjalp ham op ad.

Går man ind i Kobbelgården og ud på terrassen på første sal er cirklerne det første, man ser af legepladsen. Mooncarbanen rundt om cirklen af legeredskaber, det hele omkranset af buske. Den runde sandkasse, pavillonen – der er masser af små rum i det store, og det bliver tydeligere, når buskene vokser til.

– Linjen er en leg, der begynder og holder op. I cirklen fortsætter legen, til man selv hopper af, fortæller arkitekt Anne Dorthe Vestergård som har tegnet legepladsen. Hun har speciale i udearealer med legefunktion, og hun har lagt meget omtanke i den tilsyneladende simple indretning:

– Alle pengene er gået til leg og aktive opholdsarealer, fortæller hun. Hun understreger, at legepladsen ikke har været dyrere end et mere traditionelt udeareal. Alle elementerne er standardelementer, brugt med omtanke.

Rikke Rothemejer synes legepladsen er fantastisk. Hun fortæller, at de nye udearealer hurtigere, end hun havde forventet, har givet tryghed i det nye for beboerne:

– Men de er stadigvæk ved at opdage det. Flere af dem har flyttekasser på værelserne endnu.

Kobbelgården


Bostedet Kobbelgården 3 i Fredericia med 40 beboere og 60 ansatte blev taget i brug den 21. august. Udearealerne er tegnet af arkitekt Anne Dorthe Vestergaard fra MIST + grassat.

 

Drengeleg

Mens vi sidder og snakker, leger Karina i sandkassen, som hun elsker. En gruppe på fem beboere og en socialpædagog sidder og småsnakker på legeredskaberne, og Brian får sig et velfortjent glas saftevand i pavillonen.

Da jeg skal til at gå, løfter Brian sin pistol: Pegefingeren bliver rettet mod mig, de øvrige fingre knyttet. Han skyder:

– Pfum, Pfum.

Jeg skyder tilbage, og Brian falder død om. Han ligger heldigvis ikke død længe. Han rejser sig grinende og skyder videre.

Biler og pistoler. Drenge! 


Se fotograf Simon Jeppesens billeder fra Kobbelgården her.

 

 

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Voksenhandicap­området