icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Anbragte

Dørmænd passer anbragte børn

Socialpædagoger ønsker ikke at arbejde på opholdssteder med de mest belastede børn og unge, viser en undersøgelse, som Kristeligt Dagblad har lavet

  • Af Lone Marie Pedersen
  • 22-2013 /

Det kniber med at få de bedst egnede medarbejdere til at arbejde med de mest belastede børn og unge på landets opholdssteder. Der er ganske enkelt ikke nok uddannede socialpædagoger, der har lyst til at arbejde med voldsomt udadreagerende børn og unge.

Det skriver Kristeligt Dagblad på baggrund af en undersøgelse, avisen selv har foretaget: Når opholdsstederne slår en pædagogstilling op, søger mange uden pædagoguddannelse stillingen, fx dørmænd, vagtfolk og soldater. Af de fem opholdssteder, Kristeligt Dagblad har talt med, melder de fire, at de ofte ansætter disse faggrupper, fordi stederne ikke modtager nok ansøgere fra uddannede pædagoger

– Der er ingen grund til at lægge skjul på, at det er vanskeligt at få kvalificeret arbejdskraft for os, der arbejder med unge med massive problemstillinger. Når vi annoncerer, får vi 75-100 ansøgere, og af dem er 85 pct. fra tømrere, mekanikere, politimænd og vagtfolk, siger John Filthuth til Kristeligt Dagblad. Han er forstander på Fonden Bakkegården, som driver tre opholdssteder uden for Aabenraa.

Socialpædagogernes formand Benny Andersen bryder sig ikke om, at dørmænd og vagtfolk ansættes som pædagogisk personale til børn og unge med massive problemer. Til Kristeligt Dagblad siger han:

– Forudsætningen for at hjælpe den her gruppe anbragte drenge og piger videre er en ordentlig pædagogisk indsats – og det siger jeg ikke bare, fordi jeg repræsenterer pædagogerne.

Han påpeger, at børnene måske er i en situation, hvor de for første gang skal opbygge tillid til voksne.

– Den tillid skal skabes af kompetente personer. Der skal du have en faglig uddannelse og ikke bare brede skuldre.

Benny Andersen håber, at den kommende reform af pædagoguddannelsen kan være med til at rette op på problemet. Fra næste sommer kan de studerende vælge mellem tre specialiseringer, hvoraf social- og specialpædagogik er den ene. Den specialisering vil give de kommende pædagoger nogle redskaber til at arbejde med de unge, forudser Benny Andersen.

– Når du vælger den uddannelsesretning, tager du et bevidst valg om at arbejde med en særlig gruppe børn og unge.

Også Geert Jørgensen, der er direktør i LOS – De private sociale tilbud, mener, at den kommende specialisering i pædagoguddannelsen vil betyde, at flere uddannede pædagoger får lyst til at arbejde med udadreagerende børn og unge.

– Nu får vi en egentlig uddannelse for socialpædagoger, hvor der lægges ekstra stor vægt på konflikthåndtering, som giver de nye pædagoger nogle redskaber til at tackle voldsomme konflikter. 

 

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Børn og unge, Socialpædagogisk praksis