icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Brugerindflydelse

Nye guider viser vej

16 nye guider landet over skal være med til at øge brugerindflydelsen for landets handicappede og udsatte

  • Af Jens Nielsen
  • 09-2013 /

Hvordan kan vi sikre brugerne mere indflydelse? Måske har I spurgt jer selv om det på din arbejdsplads – og måske har I selv fået mange gode ideer og endda løsninger. Men hvis der er brug for inspiration og sparring, er der nu hjælp at hente hos 16 nye brugerindflydelsesguider.

De er en blanding af professionelle socialarbejdere – der er flere socialpædagoger blandt de 16 – og brugere, der selv har erfaringer med, ja, netop at være medarbejdere på eller brugere af tilbud til socialt udsatte og sårbare mennesker – et bosted, et værested, et plejehjem, et behandlingstilbud eller lignende.

Guiderne er ‘udstationeret’ landet over og er ‘hyret’ som en del af Socialt Udviklingscenter SUS’ projekt ‘Platform for brugerindflydelse’, der netop skal udvikle metoder og redskaber, der kan fremme indflydelsen hos brugerne af de sociale tilbud til udsatte danskere.

Guiderne kan bookes af både kommuner, uddannelsessteder, brugerorganisationer og arbejdspladser – og de kan give indspark til, hvordan man håndterer nogle af de mange spørgsmål, der fx kan rejse sig på en arbejdsplads, hvis man vil arbejde med brugerindflydelse:

Skal brugerne fx være med, når der skal være ansættelsessamtaler? Hvem skal bestemme menuen til måltiderne? Hvad nu hvis brugerne ønsker noget, som af personalet bliver anset for at være skadeligt for dem selv? Og ja, hvad vil det egentlig sige at have indflydelse som beboer?

Her kan guiderne fortæller, hvordan de selv har arbejdet med eller har oplevet arbejdet med brugerindflydelse – hvad der kom ud af det og om de problemer og gode oplevelser, de havde.

På projektets hjemmeside kan man læse mere om de enkelte guider – og se en lille film, hvor nogle af dem fortæller, hvorfor brugerindflydelse er vigtig for dem. En af dem er socialpædagog Lars Thomsen:

– Det er vigtigt at Handicapkonventionen kommer til sin ret i dagens Danmark – og jeg har en fornemmelse af, at der er rigtig mange steder, hvor vi godt lige kunne øve os på at få brugerindflydelse på dagsordenen, siger han.

Maria Nagel, som er tidligere hjemløs og nu aktiv i SAND, de hjemløses organisation, formulerer det på en anden måde:

– Jeg vil gerne have kasserne til at passe til menneskene og ikke menneskene til at passe til kasserne, siger hun. 


Læs om projektet og guiderne på www.brugerindflydelse.dk

 

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Marginaliserede