icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Dagpengeaftale

Karen er reddet - i første omgang

Dagpengeaftalen har lettet lidt på stressniveauet hos 27-årige Karen Damm Knudsen, der efter ansøgning nummer 210 stadig er arbejdsløs

  • Af Maria Rørbæk
  • 12-2013 /

Kan vi blive boende i huset? Hvor skal vi ellers flytte hen? Spørgsmålene trænger sig på, når 27-årige Karen Damm Knudsen tænker på fremtiden med sin kæreste og datteren på halvandet år. Karen Damm Knudsen har endnu ikke fået sit første job efter, at hun blev færdig som pædagog fra Ikast Seminarium, og til december er det slut med dagpengene.

– Min kæreste har heldigvis et arbejde som lagermand, og lige nu kan vi godt få økonomien til at hænge sammen, men hvad hvis jeg mister dagpengene og ikke kan få noget arbejde? Hvad gør vi så, spørger Karen Damm Knudsen.

For nylig blev det værste pres dog taget af hendes skuldre. Regeringen og Enhedslisten aftalte en midlertidig redningsplan for de mennesker, der som Karen Damm Knudsen står til at falde ud af dagpengesystemet.

Aftalen indebærer blandt andet, at forsørgere som Karen Damm Knudsen kan få 80 pct. af højeste dagpengesats som enten uddannelsesydelse eller arbejdsmarkedsydelse. Mens man nu kun kan få dagpenge i op til to år, er Karen Damm Knudsen med uddannelses- eller arbejdsmarkedsydelsen sikret i endnu en periode (se faktaboks).

– Jeg kan godt mærke, at det giver lidt mere ro – også hos min kæreste. Vi er ikke så opfarende mere, når vi taler om økonomien. Før har det ellers været lidt af en stressfaktor, at jeg bare skulle finde et job – selv om der ikke var nogen jobs at få. Nu har jeg fået et lille pusterum, men på den anden side udskyder det måske også bare problemet, siger Karen Damm Knudsen.

Bevarer håbet
Hun har præcis tal på, hvor mange ansøgninger hun har sendt, nemlig 210. Både til vuggestuer, børnehaver, SFO’er, tilbud for handicappede og tilbud for udsatte børn.

– Jeg er en af dem, der ikke engang kommer til samtale, og jeg tror, det hænger sammen med min manglende erfaring. Arbejdsgiverne vil gerne have en, der er lidt mere moden, fornemmer jeg. Og så spiller det måske også ind, at de tror, jeg vil have flere børn, når de ser, at jeg er 27 år og har et barn på halvandet år.

Karen Damm Knudsen ser positivt på muligheden for at tage noget mere uddannelse og få uddannelsesydelse, men hun har endnu ikke besluttet, hvad hun skal gå efter. Og hun har heller ikke opgivet drømmen om et arbejde som pædagog.

– Jeg er tilkaldevikar to steder, og jeg tror, det er det, der kan blive min chance. Når de lærer mig at kende. Dem jeg kender fra seminariet, der har fået fast job, er også kommet ind på den måde: Ved først at være tilkaldevikarer.

Karen Damm Knudsen håber også, at hun kan skrive lidt bedre ansøgninger nu, hvor noget af presset er lettet.

– Før kunne jeg godt blive helt blank, når jeg skulle skrive en ansøgning, fordi jeg bare sad og tænkte: Jeg skal, skal, skal have et arbejde. Nu kan jeg måske bedre koncentrere mig om at skrive en rigtig god ansøgning.

Fakta om dagpengeaftalen

Regeringen og Enhedslisten har aftalt at indføre to midlertidige ordninger for personer, der mister dagpengeretten: I første omgang forlænges retten til den særlige uddannelsesydelse frem til årets udgang – i anden omgang indføres en ny arbejdsmarkedsydelse fra 1. januar 2014. Begge ydelser beløber sig for forsørgere til maks. 80 pct. af det maksimale dagpengeniveau – for ikke forsørgere drejer det sig om maks. 60 pct. af det maksimale dagpengeniveau.

Personer, der har mistet retten til dagpenge før 1. januar 2013, kan sammenlagt maks. få dagpenge og uddannelsesydelse og/eller arbejdsmarkedsydelse i fire år. Varigheden af arbejdsmarkedsydelsen nedtrappes gradvist og ophører helt for personer, der mister dagpengeretten i 2. halvår af 2016 eller senere.

I alt er der sat 1,8 mia. kr. af til aftalen, der hentes fra 14 forskellige poster – heraf bl.a. knap 600 mio. kr., der spares på danskundervisning til voksne udlændinge. Forslaget om at finansiere aftalen gennem højere a-kassekontingenter er taget af bordet.

Læs mere om aftalen

 

 

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Socialpolitik, Forbund og a-kasse