icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Familieplejere

Føler sig truet af kommunen

Socialpædagogernes undersøgelse viser, at familieplejere føler sig truet til tavshed. Men den konklusion, kan KL ikke genkende

  • Af Lone Marie Pedersen
  • 15-2013 /

En tredjedel af familieplejere har oplevet, at kommunen har truet dem med, at de vil få frataget deres plejebørn, hvis de ikke indvilliger i kommunens lønkrav. Det viser en undersøgelse, som Socialpædagogerne har gennemført.

At der ikke er tale om tomme trusler viser andre tal fra samme undersøgelsen. Næsten syv pct. har fået fjernet et anbragt plejebarn eller plejebørn, hvor kommunens begrundelse var, at plejefamilierne ikke ville acceptere at gå ned i løn.

– Det er helt uacceptabelt, at familieplejere er udsat for den lags trusler, lyder det fra Socialpædagogernes formand Benny Andersen, der tidligere på sommeren sagde til DR Nyheder:

– De politikere, der vælger at anbringe børn i familiepleje, tager ikke deres ansvar alvorligt. Det er lidt som om, at hvis man anbringer et barn i familiepleje, så er det ude af øje ude af sind.

Socialpædagogerne har i deres undersøgelse spurgt 755 familieplejere. Næsten halvdelen af dem svarer, at de har undladt at klage over problemer i forbindelse med arbejdet som familieplejer af frygt for at miste deres plejebørn. Og knap 22 pct. har reelt oplevet at blive truet, fordi de klagede over samarbejdet med kommunen.

Vi har bedre tal

KL er overraskede over konklusionerne i Socialpædagogernes undersøgelse. Anny Winther (V), som er formand for KL’s social- og sundhedsudvalg og borgmester i Rebild Kommune, sagde tidligere på sommeren til Ritzau:

– De konklusioner genkender jeg ikke. Det overrasker mig, fordi jeg hører meget gode historier fra hverdagen, hvor plejefamilierne er glade for deres job.

Anny Winther henviser til en undersøgelse fra marts 2012, som viste, at 74 pct. af plejefamilierne oplevede, at samarbejdet med kommunen var enten tilfredsstillende eller meget tilfredsstillende. Men på trods af det tal, er hun dog helt indstillet på, at der skal gøres noget ved problemet.

– Selvfølgelig er der grund til at gøre noget ved det, for vi er ikke tjent med at have den slags beskyldninger hængende.

Derfor bakker hun helt op, hvis socialminister Karen Hækkerup (S) vil have undersøgt området.

– Det synes jeg, der er grund til at gøre, siger Anny Winther.

Socialpædagogerne har udarbejdet 10 bud på, hvordan familieplejernes forhold kan forbedres. Buddene og selve undersøgelsen kan læses på Socialpædagogernes hjemmeside via www.kortlink.dk/cpx3

Læs også Socialpædagogernes næstformand Pernille Christoffersens kommentar i herværende nummer. 

 

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Socialpolitik, Familiepleje, Børn og unge