icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Fraværspolitik

‘Øv-dage’ på vej til socialpædagoger

Med inspiration fra Politiet indfører Odense Værkstederne nu bonus-dage, der giver medarbejderne ret til spontant at holde en fridag – uden at skulle give en forklaring

  • Af Maria Rørbæk
  • 12-2013 /

Har du ligget søvnløs efter et skænderi med kæresten? Er din datter brudt sammen, fordi hunden er død? Eller har du lige fået besked om, at din gamle svigerfar har en alvorlig sygdom?

Så kan det måske godt være svært at møde ind på arbejde, og nogle fristes måske til at tage en sygedag.

Men på den socialpædagogiske arbejdsplads Odense Værkstederne får medarbejderne nu en helt anden mulighed – nemlig retten til at tage en spontan fridag i form af enten en afspadserings- eller en feriedag – uden at give nogen forklaring overhovedet.

Ordningen er inspireret af et forsøg i Midt- og Vestsjællands Politi, der kaldte de spontane fridage for øv-dage, men hos Odense Værkstederne kommer de til at hedde bonusdage, og hver medarbejder får ret til at tage to om året.

Thomas Hinsby, der er konstitueret rehabiliteringsleder på Odense Værkstederne, forklarer:

– Den store forskel på bonusdage og afspadsering eller ferie er, at du kan ringe ind om morgenen til mig eller en anden i ledelsen og sige: Jeg tager en bonusdag i dag. Og så kan du lægge dit arbejde fra dig og lade årsagen være en privatsag.

Netop fordi årsagen skal være en privatsag, vil Thomas Hinsby ikke selv give nogle eksempler på, hvad der kan berettige en bonusdag – det skal helt og aldeles være op til den enkelte medarbejder.

Muligt at tage i Bilka
– Når vi har diskuteret muligheden for bonusdage i medarbejderudvalgene, er der fx nogle, der har spurgt: Hvad betyder det så – kan man fx tage i Bilka på en bonusdag? Og der er svaret: Ja, det kan man. Man skal kunne gøre lige, hvad man har lyst til og brug for.

Thomas Hinsby blev inspireret til ideen med bonusdage, da han i efteråret læste om forsøget i Midt- og Vestsjællands Politi. Her var de såkaldte øv-dage et af flere tiltag for at nedbringe sygefraværet, men Thomas Hinsby understreger, at Odense Værkstederne i forvejen havde et lavt sygefravær.

– Det er ment som et personalegode, men det er da muligt, at det kan få betydning for sygefraværet, siger han.

I Midt- og Vestsjællands Politi kørte forsøget godt et halvt år og stoppede i begyndelsen af 2013. Ud af de 100 politibetjente, der fik muligheden, var det kun nogle ganske få, der benyttede ordningen, fortæller sektionsleder i HR-afdelingen, Stella Østerhaab.

– Vi kunne ikke registrere nogen effekt på sygefraværet, og så var det svært at argumentere for ordningen, men jeg var selv med til at fostre ideen, og hvis du spørger mig, tror jeg på, at det kan have en effekt på længere sigt, siger hun.

Odense Værkstederne vil evaluere deres forsøg med bonusdage om et år.

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Forbund og a-kasse, Overenskomster og aftaler