Socialpædagogiske ambassadører
Der skal være et bedre arbejdsmiljø for socialpædagoger, og offentligheden skal vide, hvad godt socialpædagogisk arbejde er, mener Socialpædagogerne i Nordjylland
Der er to ting, som Socialpædagogerne i Kreds Nordjylland har sat øverst på dagsordenen for næste års arbejde. Det ene er medlemmernes arbejdsmiljø, som skal være bedre, og det andet er at få etableret socialpædagogiske ambassadører, der kan tale det gode socialpædagogiske arbejde ind i alle nordjyders hjerter, ikke mindst i de politiske, og også gerne helt ind på Christiansborg.
Som i resten af landet er også mange socialpædagoger i Nordjylland under et urimeligt arbejdspres. Presset mellem det, som socialpædagoger med deres faglighed ved, at de kan gøre for at skabe en bedre livssituation for borgerne, og så den kendsgerning, at tiden ikke er til at gøre det arbejde, fortalte kredsformand Peter Kristensen de 170 fremmødte til kredsgeneralforsamlingen.
Den situation er ikke kun slem for borgeren. Det rammer også medarbejderne, der kommer til at stå med deres faglighed i den ene hånd og mulighederne for at gøre noget i den anden, forklarer han.
– Hvis hænderne ikke i en vis grad når hinanden er der reelt grundlag for et dårligt arbejdsmiljø, siger Peter Kristensen.
På kredskontoret får de flere og flere henvendelser, fordi medlemmerne er blevet syge af enten fysiske eller psykiske belastninger på deres arbejde.
– Vi ser det i en grad, som er bekymrende. Vi ved samtidig, at medlemmerne er meget optaget af deres arbejde, så det er ikke, fordi de er sarte, nogle gange er de måske endda lidt for seje i dagligdagen.
Det socialpædagogiske flag
Peter Kristensen sætter sin lid til, at tillidsreformen kan være med til at forbedre socialpædagogernes arbejdsmiljø ved at fjerne nogle af dokumentationskravene og i stedet vise medarbejderne mere tillid til, at de selv kan tage ansvar for arbejdet.
– Det vil ikke kun gavne borgeren, men også medarbejdernes arbejdsmiljø, sagde han.
Det hører også med i den socialpolitiske debat, at flere og flere borgere bliver klemt på deres egne vilkår, fx at de ikke får et ordentligt tilbud, som kan kompensere for deres handicap, fortæller Peter Kristensen.
– Det betyder, at socialpædagogerne tit bliver den forpost, som skal tage imod borgernes frustrationer, og det påvirker medlemmernes arbejdsmiljø negativt.
Derfor kan man ikke tale om arbejdsmiljø uden at inddrage socialpolitikken, der sætter rammerne for borgernes vilkår og for det socialpædagogiske arbejde. En måde at gøre det på er ved at vise, hvad skattekronerne til det socialpædagogiske arbejde bliver brugt til.
– Vi skal fortælle de gode historier ude i offentligheden og beskrive, hvad socialpædagoger er gode til, så der bliver skabt anerkendelse om faget, siger Peter Kristensen.
Der er tillidsrepræsentanter og arbejdsmiljørepræsentanter til at tage sig af det faglige arbejde med regler og overenskomster.
– Men der er også brug for socialpædagogiske ambassadører, som gør det socialpædagogiske fag synligt i offentligheden og sætter det på dagsordenen i forhold til deres egne kollegaer og forvaltningen.
Det er nu op til kredsbestyrelsen at finde socialpædagogiske ambassadører. Men det bliver næppe svært at rekruttere engagerede socialpædagoger til den opgave, for kredsen kan bryste sig af at være den kreds hos Socialpædagogerne, der har den største organisationsprocent.
Læs om valg til tillidsposter mv. på www.sl.dk/nordjylland