Arbejdsmiljøet og den afgørende dialog
Medlemmernes pressede arbejdsmiljø fylder meget i Kreds Nordsjælland, der vil arbejde for sammenhæng mellem arbejdsmiljø, faglighed og strategisk udvikling
Hårdt pres på arbejdsmiljøet – det er noget, der har fyldt i arbejdet på kredskontoret i Nordsjælland i perioden siden sidste generalforsamling. Det konstaterede kredsformand Karen Holte, da hun aflagde mundtlig beretning på generalforsamlingen i Hillerød. Og det er en sag med to sider, sagde hun:
En, der handler om de rammer og betingelser, socialpædagoger arbejder under, og det faktum, at der i det socialpædagogiske arbejde skal være fagligt stærke miljøer, hvor man kan håndtere de høje følelsesmæssige krav, der er. Hvis ikke, der er det, fører det til højere sygefravær – som igen lægger beslag på store ressourcer, hvor omsorgs- og fraværssamtaler og administrativt arbejde tager de kræfter, der ellers kunne bruges til sparring, supervision og faglig opkvalificering.
Den anden side handler om socialpædagogerne selv, sagde Karen Holte med et hip til medlemmerne selv:
– Det er et sagsområde, der fylder utrolig meget på kredskontoret. Der er ikke en uge, hvor vi ikke har samtaler med en eller flere, der henvender sig i forbindelse med konflikter, chikane, mobning og dårlig trivsel, konstaterede hun – og lod tilhørerne overveje, hvad det er udtryk for:
Karen Holte forsikrede om, at kredsen også fremover vil lægge stor energi i arbejdsmiljøarbejdet, bl.a. gennem styrket samarbejde med AMR’erne og gennem de fælles aktiviteter for AMR’er, TR’er og ledere.
Stort potentiale
Kredsformanden lagde også vægt på de gode erfaringer med arbejdspladsbesøgene, hvor der i 2013 har været mindre fokus på direkte medlemshvervning og mere fokus på konkrete sager, hvor de ansatte tydeligt har kunnet se fordelen ved at være med i det faglige fællesskab. En satsning, der har givet bonus i forbindelse med forbundets fælles arbejdspladskampagne i uge 4-5:
– Jeg synes, vi skal give vores tillidsrepræsentanter, arbejdspladserne og os selv et klap på skulderen: Uge 4-5 gav i alt forbundet 29 nye medlemmer – og de 18 kom fra Nordsjælland, sagde Karen Holte.
Hun nævnte også de fortsatte nedskæringer på børn og unge-området, hvor kredsen har oplevet lukning af to gamle institutioner, Strandriddergården og den 105 år gamle Skovly – og flere andre er truet.
Og hun pegede på et stort medlemspotentiale blandt familieplejerne. I kredsen er der organiseret 140, mens en opgørelse viser, at der er ca. 1.300 i hele Region Hovedstaden. Dem vil kredsen derfor fortsætte sit arbejde med at få kontakt med.
På generalforsamlingen var der ellers debat om en række af de øvrige emner, som kredsformanden var inde på i sin mundtlige beretning – bl.a. manglende solidaritet og fordele og ulemper ved national forskning på det socialpædagogiske område.
Og hvad så med de kommende år? Karen Holte peger udover arbejdsmiljøarbejdet på den fortsatte indsats med medlemshvervning og så det lokale arbejde med forbundets strategi Socialpædagogerne i Fremtiden.
– For kredsen er det også fremover afgørende at komme i dialog med den store del af medlemsskaren, der ikke kontakter os i forbindelse med diverse sager. Det direkte møde med medlemmerne på deres arbejdspladser og til pædagogiske temamøder og sociale arrangementer giver energi til organisationen. Og det understøtter, at vi ikke kun er en serviceorganisation, men også en holdningsorganisation, hvor vi forholder os til faget og det samfund, vi nu er en del af, fastslår Karen Holte.
Læs mere om valg til tillidsposter mv. på www.sl.dk/nordsjælland