icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Generalforsamling Storstrøm

Tonen er blevet skarpere

Flere arbejdsskader og et belastet arbejdsmiljø fyldte meget, da Socialpædagogerne i Kreds Storstrøm holdt generalforsamling

  • Af Lone Marie Pedersen
  • 21-2013 /

Generalforsamlingen hos Socialpædagogernes Kreds Storstrøm den 1. oktober var velbesøgt, og der var mange nye ansigter. Det lover godt for kredsens fremtid og glæder kredsformand Lisbeth Schou.

– Det er dejligt, at så mange nye har valgt at deltage.

Stemningen var god og folk fik talt med hinanden på kryds og tværs, fortæller Lisbeth Schou, der i sin beretning opfordrede interesserede til at kontakte kredskontoret med ideer, og hvis de har lyst til at deltage i nogle af kredsens mange aktiviteter.

Men ellers var det arbejdsmiljøet på de socialpædagogiske arbejdspladser, som fik størst opmærksomhed, både i Lisbeth Schous beretning og i den efterfølgende debat. Kommunale besparelser presser medarbejderne. Det betyder sygemeldinger, arbejdsskader og i værste fald afgang fra arbejdsmarkedet med førtidspension, fortæller hun.

– Rigtig mange af de henvendelser, vi modtager på kredskontoret, handler om problemer med det psykiske arbejdsmiljø.

Også kredsens tillidsrepræsentanter kan mærke, at kollegerne er presset.

– De får et stigende antal henvendelser fra medlemmer, som har brug for hjælp, siger Lisbeth Schou.

Giver sig selv mundkurv på

Konsekvenserne af kommunernes ringe økonomi viser sig på flere områder i medarbejdernes arbejdsmiljø, fortæller Lisbeth Schou.

– Som ansat er man blevet forsigtig og tilbageholdende med at udtale sig om noget, der kan ligne kritik af ledelsen og det politiske niveau, siger Lisbeth Schou.

Tonen mellem ledelse og medarbejder er skærpet og dialogen er nogle steder afskaffet.

Tidligere tiders arbejdstradition med at sige ‘Hej’ og mødes på gangen til en ‘kan vi lige snakke om det her’-dialog er blevet afløst af ‘du er hermed indkaldt til møde, og du har ret til at tage en bisidder med’, fortæller Lisbeth Schou.

– Det er jo ikke, fordi vores ledere ikke har gode intentioner, at tonen er blevet skærpet, men de er lige så pressede som alle andre, siger Lisbeth Schou.

Arbejdsmiljøet på de meget specialiserede botilbud bliver også belastet af, at kommunerne indskriver beboere, som er vanskeligere at håndtere end tidligere. De ‘lettere’ beboere bliver hjemme i kommunerne, fortæller Lisbeth Schou.

– Beboerne har mere massive problemer, og der følger ikke uddannelse og personale med til at matche de nye opgaver. Det skaber utryghed hos personalet, og man er bange for at gå på arbejde. Nogle bliver syge af det, og så kan vi andre stå og sige nok så mange gange, at ingen skal blive syge af at gå på arbejde, men de tør ikke sige fra, siger hun.

Lisbeth Schou lovede generalforsamlingen, at kredsen fortsat vil følge området nøje og være til stede, når det er nødvendigt.

– Vi deltager gerne i møder på arbejdspladsen.

Opstart af ledersektionen.

Generalforsamlingen tog også fat på kredsens fremtidige arbejde. En vigtig opgave er at få startet den lokale ledersektion op.

– Lederne er også pressede på deres arbejde, og det er kredsens opfattelse, at der er brug for et ledernetværk, siger Lisbeth Schou.

Under punktet valg blev Lisbeth Schou og faglig sekretær Tina Hansen genvalgt uden modkandidater. Da der skulle vælges otte kredsbestyrelsesmedlemmer, stillede 15 kandidater op, og det er godt med så stor interesse, mener Lisbeth Schou.

– Det indikerer, at der er en stigende interesse for at være med i det faglige arbejde. 


Læs om bl.a. valg til tillidsposter på www.sl.dk/storstrøm

 

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Generalforsamling, Kredse, Forbund og a-kasse