Risiko for demokratisk underskud
Der er grund til bekymring, når vi oplever, at forvaltningen fungerer som et rockwool-lag mellem arbejdspladser og beslutningstagere, mener formanden for Kreds Sydjylland
Der er ved at være en kedelig tendens, at vi på vores generalforsamling år for år må konstatere, at det går tilbage med beskæftigelsen på vores arbejdsområde.
Sådan indledte kredsformand Michael Madsen sin beretning på årets generalforsamling, der samlede 74 stemmeberettigede medlemmer.
Det er den stramme økonomi i kommunerne, der gør indhug i de socialpædagogiske stillinger, og kredsformanden så ingen tegn på, at de økonomiske udfordringer i de sydjyske kommuner fremover bliver mindre.
Dog kunne han konstatere, at det forestående kommunalvalg øjensynligt har lagt en dæmper på kommunernes lyst til at gennemføre større spare- og afskedigelsesrunder i 2014 – med Esbjerg Kommune som undtagelsen, der bekræfter reglen.
Det bekymrede formanden, at de valgte fritidspolitikere tilsyneladende har svært ved at bevare teten og overblikket i kommunerne, der siden kommunalreformen i 2007 er blevet betydelig større og samtidig har været underlagt en stadig strammere statslig styring af økonomien.
– Lokalpolitikerne bør kunne stå på mål for de velfærdsydelser og det serviceniveau, som de mener, borgerne skal have, fastslog han.
I stedet oplever man i Kreds Sydjylland, at beslutningerne ofte bliver taget på baggrund af kortfattede sagsfremstillinger fra forvaltningen, uden at politikerne har sat sig ordentligt ind i baggrundsmaterialet, der fx beskriver lederes og medarbejderes bud på konsekvenserne.
– Her fungerer forvaltningerne som et rockwool-lag mellem arbejdspladser og beslutningstagere. Man fristes til at spørge: Er det blot nogle smarte regnedrenge i forvaltningen, der kører med klatten, sagde Michael Madsen.
Netop for at holde lokalpolitikerne op på deres ansvar og fyre op under kommunalvalget 19. november har Kreds Sydjylland sammen med bl.a. BUPL arrangeret en række valgmøder i de sydjyske kommuner.
Det første blev holdt i Billund og var med til at skabe masser af mediedebat om manglen på sammenhæng mellem på den ene side politikernes slogans og løfter og på den anden side virkeligheden på det pædagogiske og socialpædagogiske område.
Arbejdsmiljøet skal tages alvorligt
Forringelser for brugerne samt flere ledige medlemmer af Socialpædagogerne er ikke de eneste konsekvenser af den økonomiske opbremsning i kommunerne. Arbejdsmiljøet har også fået et alvorligt knæk, konstaterede formanden i sin beretning.
Derfor stod indsatsen for et bedre arbejdsmiljø centralt i kredsbestyrelsens bud på det fremtidige arbejde.
Sagens alvor blev understreget i forbundsnæstformand Marie Sonnes hilsen til generalforsamlingen, hvor hun fortalte, at 37 pct. af socialpædagogerne inden for et år har været udsat for vold, 46 pct. har været udsat for trusler, og 20 pct. har været ofre for mobning – alt sammen tal, der er langt højere end for det øvrige arbejdsmarked.
– Det er selvfølgelig ikke i orden, og vi vil opprioritere arbejdsmiljøarbejdet ud fra de meldinger, vi får fra tillidsrepræsentanter og arbejdspladser, lovede Michael Madsen.
De øvrige centrale punkter i oplægget til det fremtidige arbejde, der ligesom beretningen blev vedtaget uden nævneværdig debat, var arbejdet med at skaffe og fastholde medlemmer, en fortsættelse af de succesfulde medlemsmøder med ‘Fokus på faget’ samt arbejdet med de fire faglige pejlemærker, som hovedbestyrelsen har valgt at prioritere i den kommende periode.
Læs om valg til tillidsposter mv. på www.sl.dk/sydjylland