icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Handicappede

Hverdagen kan være svær

Stor undersøgelse fra SFI viser, at det kan være vanskeligt for mennesker med funktionsnedsættelse at have et helt almindeligt socialt liv

  • Af Lone Marie Pedersen
  • 22-2013 /

Hvad der for mange af os er en let ting, fx at gå på café eller i biografen, kan for personer med funktionsnedsættelse være en næsten uoverkommelig opgave, viser en undersøgelse fra SFI – Det Nationale Forskningscenter for Velfærd. 

Rapporten ‘Hverdagsliv og levevilkår for mennesker med funktionsnedsættelse’ bygger på analyser af et omfattende datamateriale fra en spørgeskemaundersøgelse og registerdata på knap 19.000 personer i Danmark mellem 16 og 64 år.

Resultaterne viser, at i den del af hverdagslivet, hvor rammer og normer for handlinger ikke nødvendigvis er klare, oplever mange handicappede, at de har svært ved at deltage i det sociale liv på lige fod med andre. Det gælder både personer med fysisk og psykisk funktionsnedsættelse. Det handler især om aktiviteter i det offentlige liv som fx cafe-besøg og biografture eller om at have nære fortrolige relationer eller et godt sexliv.

Undersøgelsen påpeger, at nogle af forhindringerne kommer udefra, fx ved at mennesker med funktionsnedsættelse møder negative reaktioner fra andre mennesker. Andre kommer indefra, idet samfund og kultur i dag er indrettet på en sådan måde, at mennesker med funktionsnedsættelse har vanskeligere ved intimitet og fortrolighed og derfor mangler en vigtig ressource.

Faste rammer gør dagen lettere

Undersøgelsen viser også, at handicappede ikke på samme måde oplever barrierer, når de deltager i aktiviteter med faste eller institutionaliserede rammer, fx at gå på arbejde, deltage i foreningsliv eller udføre frivilligt arbejde.

Det har en positiv betydning for deltagelse i samfundslivet at være tilknyttet arbejdsmarkedet og have et tæt forhold til sin familie. Personer, der enten har en ringe tilknytning til arbejdsmarkedet eller modtager førtidspension, har en langt lavere deltagelse i hverdagslivet. 


Rapporten ‘Hverdagsliv og levevilkår for mennesker med funktionsnedsættelse’ kan downloades gratis på www.sfi.dk

 

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Socialpolitik, Socialpædagogisk praksis