icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Kommentar

Brug din stemme – det er også dine penge

De delegerede spiller en væsentlig rolle i forhold til de penge, du højst sandsynligt skal leve af efter dit arbejdsliv

  • Af Kaj Skov Frederiksen, forbundskasserer
  • 22-2013 /

I november skal der vælges delegerede til Pensionskassen for Socialrådgivere og Socialpædagoger. Gab, tænker mange sikkert. Men giv det lige en tanke mere. For valget er vigtigt. Ikke bare fordi det er en del af det demokratiske system, vi alle hylder. Men også fordi de delegerede spiller en væsentlig rolle i forhold til de penge, du højst sandsynligt skal leve af efter dit arbejdsliv. Stort set alle forbundets medlemmer er nemlig omfattet af pensionskassen.

Vores arbejdsmarkedspension er jo som bekendt en del af vores overenskomstsystem. Rammerne for vores medlemmers pension aftales ved bordene under overenskomstforhandlingerne. Her aftales hvor meget, der skal indbetales på ordningerne. Men i pensionskassen bestemmes vilkårene for vores medlemmers pensioner. Her fastlægges balancen imellem fx børnepensioner, hvor meget man får udbetalt ved dødsfald, alvorlig sygdom. Og så videre. Altså hvordan pengene fordeles.

I løbet af de senere år er det desuden blevet en væsentlig del af arbejdet med pensionspuljerne at se på, hvor pengene er investeret. For man skal ikke være blind for, at vores medlemmers pensionsmidler udgør en væsentlig kapital, der kan spille en stor samfundsmæssig rolle. Med skyldig hensynstagen til vores medlemmers afkast skal vi i pensionskassen nemlig tage stilling til, om pengene skal investeres i at gøre verden til et bedre sted. Skal vi fx investere i grøn energi? Skal vi investere i skolebyggerier, som vi så kan leje ud til kommunerne bagefter? Eller skal vi investere i større trafikprojekter som fx en havnetunnel i København? Ligesom det hele tiden er en stående diskussion, at vi investerer pengene etisk korrekt – sådan at vi fx ikke støtter projekter med børnearbejde. Eller våbenindustrien. Og så videre. Alt sammen overvejelser og afvejninger mellem at tjene på investeringerne – så medlemmerne får et fornuftigt afkast af deres pensionsopsparing – og at tjene samfundet.

Alt sammen spændende og væsentlige diskussioner, som de delegerede er en del af. Og derfor er valget af delegerede i november også vigtigt at deltage i. For de delegerede er en betydningsfuld del af pensionskassen og dens arbejde, og den delegerede repræsentant udgør sammen med de organisationsudpegede den bredde, der er så vigtig i de her diskussioner. De er på den måde bindeleddet mellem pensionskassen og medlemmerne. Så derfor opfordrer vi til, at I bruger jeres medindflydelse til at sætte et præg på, hvordan jeres egne penge forvaltes.

Så brug din stemme i november – også til valg af delegeret i din pensionskasse!

 

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Debat