icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Kommentar

Vi prøver at lukke et alvorligt hul i loven

Det er en ulykkelig situation for alle og uacceptabelt, at man som ansat ikke kan gå på arbejde og være sikker på, at man er dækket af en forsikring

  • Af Marie Sonne, forbundsnæstformand
  • 21-2013 /

Vi har nu igennem et stykke tid arbejdet benhårdt og målrettet på at gøre politikerne opmærksomme på, at der er et alvorligt hul i lovgivningen. Et hul, der for vores medlemmer – og andre offentligt ansatte – betyder, at de ikke i alle tilfælde kan regne med at være omfattet af en forsikring, hvis de skulle blive udsat for vold eller trusler, når de går på arbejde. Og det er ikke rimeligt!

Problemet er til at tage og føle på for socialpædagoger. Hvert år bliver seks pct. af den arbejdende befolkning udsat for vold på jobbet. For socialpædagoger er tallet knap 40 pct.! Men det kan være mere end svært at få erstatning. For en del af de borgere, der modtager socialpædagogisk støtte, har ikke en ansvarsforsikring, og hverken regioner eller kommuner har mulighed for at tegne en forsikring, der kan sikre medarbejderne fuld erstatning efter en voldsepisode. Det skal vi have lavet om.

Problemet er juridisk og teknisk: Kommunalfuldmagten bestemmer, at kommuner og regioner ikke må tegne forsikringer, der kan dække. Men løsningen behøver hverken at være besværet af indviklet jura eller tekniske udfordringer. Vi skal sammen have fundet en praktisk og enkel løsning, der betyder, at ingen borger står uden ansvarsforsikring – udviklingshæmmet, psykisk syg eller dement – og at ingen offentligt ansat kan opleve at falde ned i et hul i loven, hvis hun bliver udsat for vold eller trusler på arbejde. Som reglerne er nu, betyder det, at de ansatte er tvunget til at involvere politi og retsvæsen, og føre sag imod dem, som de normalt er ansat til at tage sig af. Det er en ulykkelig situation for alle og uacceptabelt, at man som ansat ikke kan gå på arbejde og være sikker på, at man er dækket af en forsikring. En oplagt løsning er, at arbejdsgiverne skal sørge for, at deres medarbejdere er dækket ordentligt, hvis de skulle blive udsat for vold.

Derfor holdt vi den 10. oktober en høring på Christiansborg sammen med FOA, FTF og advokatfirmaet Elmer & Partnere. På høringen pegede vi på problemet og bad politikerne om at løse det. Det blev en spændende dag med indlæg fra både praktikere, arbejdsgivere, politikere og medlemmer, der har oplevet det på egen krop. Vi fik på høringen sat fokus på problemet og på, hvad det betyder for både de offentligt ansattes tryghed i arbejdslivet og for borgernes retssikkerhed. Det er et stort problem for begge grupper.

Og det lader til, at vores omverden og politikerne har lyttet og taget det her tema alvorligt. I hvert fald har politikere både i og uden for regeringspartierne lovet at se på sagen og på mulige løsninger. Enhedslisten har tilmed krævet en lovændring.

Det skal løses, og det kan løses. Det ved vi.

 

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Debat