icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Kredsgeneralforsamlinger

Socialpædagoger tør tage ansvar

De netop afsluttede kredsgeneralforsamlinger hos Socialpædagogerne har vist et enigt forbund, der er klar til både lokalt og centralt at diskutere løsninger på det socialpolitiske område. ‘Vi tør byde ind med vores faglighed’, siger forbundsformanden

  • Af Lone Marie Pedersen
  • 22-2013 /

Man fristes til at sige fra Gedser til Skagen, det kendes på smagen, om de netop overståede kredsgeneralforsamlinger hos Socialpædagogerne. De efterlader alle det indtryk, at Socialpædagogerne er en samlet organisation, hvor medlemmerne er optaget af de samme ting, vurderer Socialpædagogernes formand, Benny Andersen.

– Vi er en fagforening som står med svære udfordringer på det socialpædagogiske område, bl.a. på grund af kommunale nedskæringer. Derfor er det glædeligt at se, at vi som organisation ikke bare står på sidelinjen og er utilfredse. Vi er klar til at tage ansvar og gå ind og diskutere løsninger.

Og der er nok at tage fat på, lyder det fra formanden.

2013 har på sin vis været et godt år for det socialpædagogiske område. Forstået på den måde, at der landspolitisk er skabt forskellige platforme, hvor socialpædagogerne kan byde ind med deres viden og erfaring. Der er fx regeringens 2020-mål for, hvordan socialpolitikken skal udvikle sig. Der er vedtaget en ny socialpædagogisk uddannelse, som socialpædagogerne kan være med til at hjælpe godt på vej. Der er de sociale tilsyn, som skal bringes til at fungere, så der kommer det forventede faglige løft til området. Endelig er der tillidsreformen af den offentlige sektor, hvor parterne på det offentlige arbejdsmarked er enige om at satse på både medarbejdernes faglighed og et tillidsbaseret samarbejde om opgaverne.

– Det er vigtigt, at vi udnytter de platforme, siger Benny Andersen.

Arbejdsmiljøet er ikke ok

Samtidig med at formanden med den ene hånd kunne fortælle om de mange platforme, hvor socialpædagogerne kan byde ind med deres faglighed og være med til at udvikle området, kunne han med den anden også konstatere det meget nedslående resultat, at arbejdsmiljøet for socialpædagoger ikke er i orden. Det viser statistikkerne, og det viser de konkrete arbejdsskader, som rammer mange medlemmer.

Den seneste undersøgelse fra Nationalt Forskningscenter for Arbejdsmiljø viser, at mere end 37 pct. af socialpædagogerne har været udsat for vold inden for en periode på 12 måneder. Samme undersøgelse viser også, at socialpædagoger er den faggruppe, der på landsplan har det fjerde dårligste arbejdsmiljø.

– Det bliver vi simpelthen nødt til at lave om på, siger Benny Andersen.

Derfor har Socialpædagogerne i sit program for Socialpædagogerne i Fremtiden sat det på som et af de pejlemærker, der i særlig grad skal arbejdes med. I første omgang vil organisationen via en spørgeskemaundersøgelse blandt et udpluk af medlemmerne indhente en viden om, hvordan arbejdsmiljøet er.

Socialpædagogerne er ikke alene om at gøre noget, fortæller Benny Andersen.

– Det er ved at gå op for regeringen, at der skal gøre noget.

I perioden 2013-2015 er der årligt afsat 15 mio. kr. til at gennemfør en række tilsyn, som udelukkende har fokus på det psykiske arbejdsmiljø. Desuden har Arbejdstilsynet i 2014 rettet blikket mod døgninstitutionsområdet, fortalte han.

– Den chance skal vi gribe. Jeg vil opfordre arbejdspladserne til at gå i dialog med Arbejdstilsynet om et konstruktivt samarbejde, som kan styrke det psykiske arbejdsmiljø.

På det kommunale plan, vil Socialpædagogerne gå i clinch med KL, så der i hver enkelt kommune bliver udarbejdet en handleplan for arbejdsmiljøet.

Brug kommunevalget

Kredsgeneralforsamlingerne viste også, at medlemmerne er klar til at kæmpe på det kommunale område, hvor hver enkelt sejr stort ses kan aflæses direkte på medlemmernes hverdag, fortæller Benny Andersen.

– Mange af vores medlemmer oplever, at der bliver skåret på deres område, og det er ofte en svær balancegang at få enderne til at hænge sammen.

Derfor bliver den svære opgave for forbundet i den kommende tid både lokalt og centralt at bruge de forskelige platforme til at skabe resultater, som kan måles i forhold til medlemmernes hverdag, fortæller han.

Første step bliver at bringe socialpædagogiske temaer ind i valgkampen op til kommunalvalget den 19. november.

– Generalforsamlingerne har vist, at medlemmerne er parate til at tage et konkret udgangspunkt med den enkelte kommune, siger Benny Andersen.

– Det er også nødvendigt, og vi er heldigvis i en position, hvor de enkelte kommuner gerne vil høre på os og efterspørger, at vi også bidrager med løsninger, siger han.

Socialpædagogerne skal gå ind i samarbejdet og bidrage med faglighed og viden om det særlige sociale område. Men samtidig er Socialpædagogerne også bekymrede for vilkårene og rammerne for det socialpædagogiske områder, fortæller Benny Andersen.

– Der har været store nedskæringer, og vi skal værne om området.

Det sidste gør socialpædagogerne overalt, og gang på gang viser det sig, at de har fundet på fantastiske løsninger, siger Benny Andersen.

– Den gennemgående stemning er, at vi kan, vi vil og vi tør nogle ting, selvom det er svært. 

 

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Generalforsamling, Kredse, Forbund og a-kasse