icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Ledsagerordning

Minister skal svare på spørgsmål

Hvad er ministerens holdning til, at alt for mange handicappede ikke får den ledsagede hjælp, de har ret til? Sådan lyder indledningen på det paragraf 20-spørgsmål, der nu lander på socialministerens bord

  • Af Maria Rørbæk
  • 12-2013 /

Selv om et menneske med udviklingshæmning eller et andet handicap ikke kan komme ud på egen hånd, skal han eller hun alligevel have mulighed for at deltage i samfundslivet – og fx gå i biografen eller til kulturelle aktiviteter. Det lægger venstremanden Hans Andersen vægt på, og derfor bed han mærke i Dagbladet Informations artikel om Socialpædagogernes undersøgelse, der viser, at ledsageordningen kun bliver brugt i ringe omfang.

– Jeg synes, at socialministeren er nødt til at forholde sig til, at ledsageordningen bliver brugt så lidt, for når vi vedtager en lov, er det jo for, at den skal blive til virkelighed, siger han.

Hans Andersen har derfor stillet et paragraf 20-spørgsmål til socialministeren, hvor han spørger til hendes holdning.

Et værktøj til at mødes
– Jeg synes, at ministeren er nødt til at handle på det her – og noget hun kan gøre, er fx at skrive til kommunerne og gøre dem opmærksom på, at de altså skal have fokus på det her. Ledsageordningen er jo et værktøj til at mennesker kan færdes og mødes på tværs – alternativet er, at mennesker med handicap i høj grad isoleres i bofællesskaber med ligesindede, og det ønsker jeg i hvert fald ikke. Selv har Hans Andersen tænkt sig at følge op og fx stille mundtlige spørgsmål i folketingssalen.

Socialpædagogernes undersøgelse bygger på svar fra omkring 1.400 socialpædagoger, der alle arbejder på tilbud for handicappede. Kun fire pct. af socialpædagogerne fortæller, at alle borgerne på tilbuddet får de 15 ledsagetimer om måneden, som de har ret til. Og kun syv pct. svarer, at alle borgere får tilstrækkelig med ledsagelse til at imødekomme deres ønsker. 

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Voksenhandicap­området