icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Prik

Brug din stemme

  • Af Anny Winther, KL
  • 22-2013 /

Om kort tid er der kommunalvalg. Det er et vigtigt valg for os alle sammen. De politikere, der vælges til at sidde i kommunalbestyrelserne, bestemmer over en stor del af den danske samfundsøkonomi. Og selv om der på nogle områder er alt for meget bureaukrati og detailstyring, er der fortsat et stort rum for lokale beslutninger.

Det kan enhver forvisse sig om ved at se nærmere på kommunernes udgifter til forskellige serviceområder. Og når man kigger på de forskellige kommuner, kan man se, at de har indrettet sig vidt forskelligt, når det gælder fx børnepasning, folkeskole, ældreområdet og det specialiserede socialområde.

Forskellene afspejler kommunalpolitiske prioriteringer, samt at der i hver enkelt kommune sker en tilpasning til lokale forhold og til den dialog, man har med borgerne om behov og løsninger.

Og de forskellige lokale prioriteringer handler vel at mærke om andet end bare kroner og øre.

Det specialiserede socialområde er et godt eksempel. Selvfølgelig er det vigtigt, hvor mange penge der bevilges, men kommunalpolitikere træffer også beslutninger om de konkrete tilbud, der er til borgere med særlige behov – tilbuddenes karakter, udviklingen af tilbuddene og andre forhold, der har direkte betydning for den service, borgeren møder.

Skal man fx satse på egne tilbud til udsatte børn og unge og til voksne handicappede, så de får hjælp i deres nærmiljø – eller skal man i højere grad henvise til specialiserede institutioner, der til gengæld ligger længere væk?

Landets kommuner gennemfører i disse år en stor omstilling, hvor man bevæger sig i retning af mere inklusion, bl.a. på det specialiserede socialområde.

Det gør vi, fordi det i nogle tilfælde kan være bedre at få et tilbud i nærmiljøet, hvor man kan deltage i de kulturmuligheder og det boligsociale liv, som alle andre borgere deltager i, og på den måde være en ligeværdig part i det lokalsamfund, man er en del af.

Men der er naturligvis også udfordringer ved at integrere borgere med særlige behov. Og man kan altid diskutere, om inklusionen er gået for vidt og skaber flere problemer, end den løser. Men omvendt er der også udfordringer ved institutionslivet.

Vi har brug for alle stemmer i den demokratiske debat og i det politiske liv – også socialpædagogernes. Derfor håber jeg, at du vil engagere dig frem mod valget. Sætte dig ind i, hvad der er af uenigheder og brudflader i din kommune; hvad de forskellige partier og kandidater mener – og hvem du er mest enig med.

Frem for alt håber jeg, at du den 19. november vil møde op og stemme til kommunalvalget. På den måde kan du gøre din indflydelse gældende på udviklingen de næste fire år i det lokalsamfund, du er en del af. 


Anny Winther (V) er formand for KL’s Social- og Sundhedsudvalg.

Deltag i debatten


  • Hvilke emner er vigtigst for dig op til kommunalvalget?
  • Hvor ofte diskuterer I betydningen af kommunalpolitik på din arbejdsplads og i dit netværk i det hele taget?
  • Hvilken rolle har socialpædagoger i forhold til at gøre udsatte borgere, man er i berøring med gennem arbejdet, bevidst om vigtigheden af at stemme til det kommende valg?

 

 

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Debat