icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Psykiatri

Mere blik for mulighederne

Der skal mere fokus på recovery, forebyggelse og inddragelse i psykiatrien, anbefaler regeringens psykiatriudvalg – Socialpædagogerne ser positivt på anbefalingerne

  • Af Jens Nielsen
  • 21-2013 /

Mere forebyggelse og tidlig indsats. Styrket sammenhæng og højere kvalitet i den faglige indsats. Mere inddragelse af de psykisk syge, de pårørende og civilsamfundet. Mindre tvang. Bedre styring og udnyttelse af ressourcer.

Det er det, der skal fokus på i udviklingen af psykiatriområdet, lyder anbefalingen fra regerings psykiatriudvalg, der i starten af oktober barslede med sin rapport om status og perspektiver på området.

Ovenstående anbefalinger består næppe ‘ikke-testen’ – hvem ville gå ind for det modsatte? – men bag dem ligger en omfattende afdækning af status inden for både behandlings- og socialpsykiatrien. Udvalgets 324 sider lange rapport, slår ned på 10 udfordringer inden for psykiatrien – se tekstboks – og kommer med hele 89 forslag til handling:

Reaktionerne på udvalgets udspil var altovervejende positive, og Socialpædagogernes formand, Benny Andersen konstaterer, at der er mange ligheder med forbundets egne tanker, og han anbefaler en ny tilgang til psykiatriområdet:

– Vi er meget glade for hele den tilgang til området, der ligger i psykiatriudvalget rapport. Det handler om at indføre en tænkning, der skal sikre, at borgerens ressourcer bringes langt mere i spil, end de er i dag. Den enkeltes mulighed for og evne til aktivt at tage ansvar for eget liv skal ganske enkelt styrkes i det nære, siger Benny Andersen.

Også hos SIND hilser landsformand Knud Kristensen rapporten velkommen:

– Vi har fået kortlagt, hvad der virker, og hvad det kræver at løfte psykiatrien. Nu handler det om systematisk at udvikle rutiner, lovgivning og frem for alt de økonomiske rammer, så udviklingen kan tage fart, siger Knud Kristensen.

– Men vi kommer ikke langt nok uden flere ressourcer til psykiatrien. Økonomien til at indfri ambitionerne mangler. Vi foreslår som minimum 300 mio. kr. ekstra årligt i seks år, så psykiatrien i år 2020 har indhentet efterslæbet på 1,8 mia. kr. i forhold til fysiske sygdomme, som Folketinget hidtil har prioriteret højere, siger SIND-formanden.

De ti udfordringer


Regeringens psykiatriudvalg peger på 10 udfordringer i psykiatrien:

  • Utilstrækkeligt fokus på tidlig indsats og rehabilitering.
  • Behov for et ligeværdigt, åbent og inkluderende arbejdsmarked og uddannelsessystem.
  • Ulighed i sundhed og levetid.
  • Begrænset inddragelse af borger og pårørende som ressource i borgerens forløb.
  • Utilstrækkelig sammenhæng mellem sektorer og fag-områder.
  • Begrænset (tvær-)faglig konsensus og tendens til fokus på den medicinske behandling.
  • Behov for fokus på kompetencer og efteruddannelse.
  • Manglende brug af evidensbaserede metoder og utilstrækkelig forskning, dokumentation og effektmåling af indsatser.
  • Manglende reduktion i tvangsanvendelse.
  • Mangelfuld planlægning og styring og grundlag for bedre ressourceanvendelse i regioner og kommuner.

 

Meget mere sammenhæng

Socialpædagogernes formand går udvalget i bedene og kommer med forbundets helt grundlæggende bud på en bedre psykiatri-indsats:

Der skal mere fokus på mennesket end på den psykiske diagnose. Der skal bedre sammenhæng imellem systemerne. Indsatsen skal ske tidligere. Bedre udnyttelse af den viden og de erfaringer, der er på området. Og der skal ske en på reduktion af tvang og medicinering.

– Vi skal tænke sammenhængen i indsatsen meget mere ambitiøst – særligt når det gælder den tidlige og forbyggende indsats. Der er gode eksempler på den tænkning i udvalgets anbefalinger, men vi kan gå længere, mener Benny Andersen:

– I forhold til unge med spiseforstyrrelser og selvskadende adfærd skal vi fx bruge den kapacitet og den viden, der er i den sociale specialiserede indsats meget mere forebyggende. Ressourcecentre, der kan tilbyde støtte til de unge og deres familier, før en indlæggelse er aktuel. Som kan vejlede lærere og pædagoger i uddannelsessystemet. Der kan give vejledning til frivillige i sportsforeningen. Det vil være et konkret eksempel på, hvordan vi kan bruge den viden og kapacitet, vi allerede har, i den nye tænkning, siger han.

Soleklar praksis

Benny Andersen peger på ‘soleklare praksiseksempler’, der viser, at høj specialisering og faglig ledelse er med til at nedbringe overmedicinering og tvang, sikre borgerens rehabilitering og recovery og dermed bringe borgeren i centrum for eget liv og trivsel.

– Og den viden og praksis og faglighed skal vi have i spil og dele. Vi ved fx, at Tangkær – et regionalt socialpsykiatrisk bosted for voksne – har reduceret medicinforbruget med 38 pct. på et år. Og at Autismecenter Storstrøm med høj faglighed har hjulpet en 18-årig med svær autisme, der tidligere fik syv forskellige psykofarmaka af op til fire gange tilladt dosis og hyppige bæltefikseringer til i dag at være næsten medicinfri og uden magtanvendelser over 30 sekunders varighed. Og vi ved, at Platangården kan hjælpe unge med spiseforstyrrelser tilbage som styrmand i eget liv og dermed forhindre genindlæggelse. Så derfor ved vi, at det kan lade sig gøre, at gøre intentionerne til praksis, siger Benny Andersen.

Ikke overraskende byder sundhedsminister Astrid Krag (SF) udvalgets rapport velkommen:

– Vi har aldrig før haft så godt et grundlag for at vurdere, hvilke indsatser, der er behov for. Det giver os et godt fundament at bygge videre på, når regeringen nu skal til at udforme en langsigtet national handleplan for psykiatrien, siger Astrid Krag, der også er glad for, at et samlet udvalg står bag de 10 anbefalinger.. 


Find hele psykiatriudvalgets rapport og det øvrige materiale via www.kortlink.dk/d2gm

 

 

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Psykiatriområdet, Socialpolitik