Tillidsmænd smides på porten
44 socialpædagogiske tillidsmænd er blevet fyret i 2012. ‘Det er jo helt forkert’, siger Socialpædagogernes formand
44 tillidsrepræsentanter på bosteder og sociale institutioner er i 2012 blevet afskediget. Det er næsten en fordobling fra 2011, hvor 24 tillidsvalgte socialpædagoger fik en fyreseddel, skriver Ugebrevet A4.
– Det er uordentligt, at kommunale arbejdsgivere på den måde ser stort på de aftaler, vi har indgået med dem, siger Socialpædagogernes formand Benny Andersen til Ugebrevet.
– Det er jo helt forkert, for tillidsrepræsentanterne er afgørende i udviklingen af den offentlige sektor.
Det er ikke kun på de socialpædagogiske arbejdspladser, at tillidsmænd er blevet et truet folkefærd. Nye tal viser, at de kommunale arbejdsgivere deler fyresedler ud til tillidsvalgte som aldrig før. Alene i 2012 blev mere end 300 tillidsrepræsentanter og arbejdsmiljørepræsentanter afskediget ifølge en rundringning, som Ugebrevet A4 har gennemført til en række fagforbund.
Ud over at afskedige tillidsrepræsentanterne, sammenlægger kommuner også skoler og daginstitutioner til stadigt større enheder, og dermed fjernes tillidsrepræsentanterne fra mange mindre institutioner.
De offentlige arbejdsgivere ser dermed stort på, at tillidsrepræsentanter via overenskomsten er særligt beskyttet mod afskedigelser og kun kan fyres, hvis der er tvingende årsager. Beskyttelsen skal sikre, at ledelsen ikke kan fjerne en besværlig medarbejder.
Undergraver den danske model
De talrige fyringer af tillidsvalgte er ifølge Henning Jørgensen, arbejdsmarkedsforsker og professor på Aalborg Universitet, et tegn på, at arbejdsgivere i kommuner og regioner stille og roligt er ved at underminere det, som fagbevægelsen kalder selve rygraden i den danske model, skriver Ugebrevet A4.
Han peger på, at KL som optakt til årets overenskomstfornyelse spillede ud med et ønske om at reducere antallet af beskyttede medarbejdere. Konkret ville KL have fjernet beskyttelsen af suppleanter i tillidshverv.
Der er ingen tvivl om, at de offentlige arbejdsgivere vil formindske beskyttelsen af tillidsrepræsentanterne og også stække deres indflydelse. I denne omgang kom suppleanterne i skudlinjen, men arbejdsgiverne går også efter tillidsrepræsentanterne.