icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Ytringsfrihed

Bedre forhold for whistleblowere

Regeringen nedsætter et udvalg, der skal være med til at sikre, at offentligt ansatte kan ytre sig om deres arbejde

  • Af Lone Marie Pedersen
  • 22-2013 /

Regeringen ønsker ikke, at offentligt ansatte skal frygte for at blive fyret, hvis de fortæller om ulovligheder på deres arbejde. Derfor er der nedsat et udvalg, som skal undersøge, om der er behov for yderligere lovgivning for at beskytte offentligt ansattes ytringsfrihed. Udvalget skal desuden se på, om der er brug for at indføre regler for whistleblowere.

– Det er vigtigt, at offentligt ansatte føler, at de kan gøre brug af deres ytringsfrihed, og ikke holder sig tilbage af frygt for eksempelvis deres karriere, siger justitsminister Morten Bødskov (S).

De mange offentligt ansatte har stor viden om det, de arbejder med. Den viden udgør et betydningsfuldt bidrag til en åben og demokratisk samfundsdebat, mener justitsministeren.

– Derfor nedsætter vi nu et bredt sammensat sagkyndigt udvalg, der skal se på offentligt ansattes muligheder for at bruge deres ytringsfrihed.

Udvalget består bl.a. af repræsentanter fra arbejdsmarkedets parter, fx LO, FTF, KL og Danske Regioner, samt repræsentanter fra berørte ministerier, fx Justitsministeriet og Social-, Børne- og Integrationsministeriet.

Pædagoger som whistleblowere

Socialpædagogen har tidligere (nr. 3/2008) beskrevet, hvordan socialpædagoger har meget svært ved at råbe de ansvarlige myndigheder op, når de er vidne til forhold, som ikke er i orden.

En whistleblower er en medarbejder, der alarmerer omverdenen om ulovligheder og uregelmæssigheder på sin arbejdsplads. Whistlebloweren er oppe imod hele det system, hun eller han arbejder for, mod ledelsen eller mod kollegaer. Fælles for whistleblowere er, at de ofte står alene og risikerer at blive fyret.

Den situation ønsker regeringen at ændre på, hvis man ser på regeringsgrundlaget ‘Et Danmark, der står sammen’. Heri står der, at offentligt ansatte skal opleve, at de har mulighed for at ytre sig, hvis forholdene ikke er i orden, uden at det får konsekvenser for den enkeltes ansættelsesforhold eller fremtidige karriere.

 

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Socialpolitik, Socialpædagogisk praksis, Forbund og a-kasse