Netværk satser internationalt
Det faglige netværk for aflastningstilbud henlægger årsmødet og landskonferencen til verdenskongres i Tyskland – det skal give ny viden og inspiration til at udvikle vores tilbud, siger netværksansvarlig Trine Julin Johnsen
Internationale erfaringer og netværk. Viden og inspiration til at tage hjem og udvikle egne tilbud. Det er målet i ledelsen i det faglige netværk for aflastningstilbud i Danmark, der i år forvandler netværkets årsmøde og landskonference til deltagelse i den globale ISBA-kongres i Tyskland.
ISBA – en forkortelse for International Short Break Association – holder nemlig sin niende verdenskongres i Wolfenbüttel, der ligger kun 400 km fra den danske grænse. Og den chance for at få en ordentlig indsprøjtning af international viden, erfaring og netværk, ville netværksledelsen ikke lade gå fra sig, fortæller netværksansvarlig Trine Julin Johnsen, der til daglig er afdelingsleder på Skovridergården i Jægerspris, en afdeling under Granbohus.
– Vi er et ret lille netværk, hvor vi alle arbejder meget specialiseret med mange forskellige grupper af borgere, og vi har vurderet, at det vil være et kæmpe plus for os at danne netværk ud over de danske grænser, siger hun.
Andre lande har andre velfærdsmodeller og mange forskellige måder at håndtere aflastningsområdet på, og derfor er der meget inspiration at hente.
– Der er fx mange, der er meget mere vant til at samarbejde med frivillige og private, og her tror vi, der er meget inspiration at hente til selv at udvikle nye løsninger på området, siger Trine Julin Johnsen.
Nye forventninger
Som mange andre socialpædagogiske tilbud bliver også aflastningsområdet i disse år mødt med nye forventninger og krav fra kommunerne, og selvom der er meget stor forskel på, hvordan aflastningstilbuddene rundt om i landet oplever kommunernes optræden, efterspørger de over en bred kam anderledes former for tilbud, siger Trine Julin Johnsen:
– I forbindelse med besparelser bliver der skåret i antallet af aflastningsdøgn, og vi mærker da klart forventninger om nye og mere differentierede former for aflastning. Kommunerne vil ikke længere bare have den ‘faste pakke’ – kommunerne er nysgerrige på andre og nye modeller, de laver egne tilbud, fx søskendegrupper osv. Det udfordrer selvfølgelig os, og det er en udfordring, vi skal gribe og byde velkommen. Det er så mange måder at gøre tingene på, hvis vi tør, siger hun.
Hun fortæller som eksempel, hvordan Granbohus nu har et dagtilbud om lørdagen fra 9 til 17 til børn og unge med ADHD og autisme. Det er et kommunalt tilbud kun til Frederikssunds borgere, og kommunen er selv driftsherre og stiller bygninger til rådighed. Granbohus er entreprenør for kommunen og leverer medarbejdere og specialviden i forhold til målgruppen og det at drive et aflastningstilbud.
– Vi er selv en del af Fredensborg Kommune, så det handler jo også om samarbejde på tværs af kommunegrænser. Og et aflastningstilbud uden overnatning og i denne konstruktion var utænkeligt for bare få år siden, konstaterer Trine Julin Johnsen.
– Jeg tror da også, at vi kan blive bedre til at tænke aflastning som andet og mere end et pusterum for forældre og søskende – og gøre som i andre lande, hvor der er mere fokus på inklusion, samvær og fællesskab. Granbohus’ samlede tilbud har ca. 600 brugere, og det vil sige, at der er 600 familier rundt på Sjælland, hvor mange måske oplever at være ret isoleret i deres hverdag. Der kunne der være muligheder i at tænke mere fællesskab som en del af aflastningstilbud. Det kunne være helt enkle tiltag – et kørestolsræs i Dyrehaven, en udflugt, en ferie eller andet, hvor man er sammen som familier med støtte både fra professionelle, men også andre familier i samme situation. På den måde kan vi med mere vægt på inklusion og medborgerskab imødekomme nogle af de nye forventninger, siger Trine Julin Johnsen.
Nu håber hun og netværksledelsen at kunne sende en busfuld – eller to – netværksfolk til Tyskland og Wolfenbüttel, når ISBA-kongressen finder sted til september.
– Rejsen vil i sig selv være en ny måde at være sammen på, og sådan en verdenskongres, hvor man kan mærke, at aflastningsområdet er højaktuelt politisk, er jo altså noget helt andet end tag selv-bordet i Middelfart – eller ‘fætter-kusine-festen’ – hvor vi plejer at mødes, siger Trine Julin Johnsen – og opfordrer samtidig alle, der arbejder med aflastning, til at melde sig ind i netværket.
At det netop er i Wolfenbüttel, verdenskongressen finder sted, er ikke noget tilfælde: Byen, der har 50.000 indbyggere, er hjemsted for et stort Røde Kors-center, der som privat organisation driver et stort aflastningstilbud og som også har lange og mange traditioner med hensyn til medborgerskab og frivillighed.
Læs mere om aflastningsnetværket og turen til verdenskongressen på www.sl.dk/aflastning
Læs mere om verdenskongressen på www.isba.me.