icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Botilbud

Kommuner køber færre pladser

I 2012 blev der handlet færre pladser til sindslidende og handicappede kommunerne imellem, viser undersøgelse

  • Af Lone Marie Pedersen
  • 17-2014 /

På få år er kommunerne blevet mindre tilbøjelige til at købe botilbudspladser til handicappede og sindslidende borgere hos eksterne leverandører, fx hos andre kommuner. Det fremgår af et nyt notat fra KORA (Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning), som har set nærmere på kommunernes køb og salg af botilbudspladser i 2010-2012.

Ifølge notatet er kommunernes samlede udgifter til eksterne køb af botilbudspladser hos andre kommuner, regioner og private faldet med 10,7 pct. i perioden – fra 11,4 mia. kr. i 2010 til 10,2 mia. kr. i 2012.

Faldet skyldes især, at den indbyrdes handel mellem kommunerne er blevet mindre, siger seniorprojektleder i KORA, Camilla T. Dalsgaard, som står bag undersøgelsen.

– Ud fra undersøgelsen kan vi ikke sige noget om, hvilke konsekvenser den faldende handel har, men tendensen stemmer umiddelbart overens med den forventning, en del kommuner har haft om at blive mere selvforsynende med botilbud.

Camilla T. Dalsgaard peger på, at en del af udviklingen kan være, at nogle kommuner har ønsket at have tilbud i deres lokalområde og bedre styringsmuligheder.

– Da vi undersøgte området for nogle år siden, gav en del kommuner udtryk for, at de gerne ville kunne tilbyde borgerne botilbud i lokalområdet. Samtidig var der fra kommunerne et ønske om bedre at kunne styre udgifterne og fastlægge serviceniveauet.

Både i 2010 og i 2012 købte små kommuner procentvis flere af deres botilbudspladser eksternt end store kommuner.

Kommunerne overtog ansvaret for botilbudsområdet fra de tidligere amter i forbindelse med kommunalreformen i 2007. 

 

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Socialpolitik