icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Dobbeltsvigt

Esbjerg svigter søskende to gange

Esbjerg Kommune har opført sig ‘fuldstændig uforsvarligt’ over for to udsatte søskende, siger Folketingets Ombudsmand

  • Af Lone Marie Pedersen
  • 17-2014 /

Trods utallige henvendelser fra bekymrede borgere og ansatte i politi, skole og sociale myndigheder undlod Esbjerg Kommune at gribe ind og hjælpe to søskende, en dreng på otte og en pige på seks år, der blev udsat for groft omsorgssvigt af deres mor.

Børnenes mor lod ofte børnene være alene, og de måtte tit bede naboerne om mad. Børnene blev set løbende rundt i bare tæer eller plastiksko i koldt vejr. Engang havde de søgt varme ved udluftningen fra en tørretumbler på et vaskeri, mens moren drak sig fuld. Ikke færre end 11 gange i løbet af et år havde bekymrede instanser slået alarm til kommunen, men forgæves. Esbjerg Kommune valgte at se bort fra problemerne, da det ikke var lykkedes at få kontakt til moren. Hun dukkede ikke op til det møde, kommunen pr. brev havde indkaldt hende til. Brevet kom uåbnet retur.

Først da den otte-årige dreng – bevidstløs af druk og med en promille på 2,5 efter at have drukket to flasker rødvin – blev indlagt på hospitalet, greb Esbjerg Kommune ind og fjernede børnene, skriver Politiken, der har fået aktindsigt i morens sag.

Det var i oktober 2012, og børnene blev anbragte på kommunens akutinstitution Nordstjernen, hvor det ikke er hensigtsmæssigt, at børn er anbragt mere end tre måneder, før der bliver fundet en mere permanent løsning for dem.

Svigt nummer to

Men de to søskende kom ikke videre inden for de første tre måneder. I stedet sad de og ventede ni måneder på Nordstjernen, der i forvejen var overbelagt i en sådan grad, at personalet udtrykte frygt for børnenes udvikling.

Et af problemerne med at få børnene videre var en vrangvillig mor, som det var svært for institutionen at få kontakt med, fremgår det af sagens dokumenter. Moren var bl.a. varetægtsfængslet samtidig med, at hun krævede at få børnene, som hun frivilligt havde ladet kommunen anbringe, hjem igen.

Folketingets Ombudsmand var i april 2013 på et rutinemæssigt kontrolbesøg på Nordstjernen og blev opmærksom på de to søskende, som ifølge ombudsmandens rapport var ‘strandet på institutionen’. 

Ombudsmanden kalder det ‘fuldstændig uforsvarligt’, at Esbjerg Kommune ikke greb ind og hjalp de to søskende. Og kritiserer desuden kommunen for at være for passive med at finde en mere permanent løsning for børnene.

Ombudsmanden skriver i sin redegørelse, at ‘Esbjerg Kommune skulle have været mere insisterende’ i forhold til at få etableret kontakt til børnenes mor.

Ikke tid til omsorg

Af de dokumenter, som Politiken har fået adgang til, fremgår det, at børnenes kontakt til de voksne medarbejdere på Nordstjernen var forringet på grund af travlhed blandt de ansatte. Lederen af Nordstjernen havde flere måneder før, de to børn blev anbragt, meddelt kommunen, at ‘smertegrænsen er nået’. Flere af børnene boede der i op til to år, fordi de ikke kunne komme videre til et andet tilbud.

Det kommunale tilsyn konstaterede, at ‘Nordstjernens personale er spændt hårdt for, og det vurderes, at der er behov for at tilvejebringe en mere holdbar løsning, og at arbejdsmiljøet påvirkes negativt, og at overbelægning går ud over tiden til det enkelte barn’.

Socialminister Manu Sareen (R) kalder Esbjerg Kommunes håndtering af sagen for ‘et dobbeltsvigt’ og han har indkaldt KL, socialrådgiverne og andre parter til et møde. 

 

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Socialpolitik, Børn og unge