Socialpædagogik gør en forskel
Domsanbragte udviklingshæmmede mener, at den socialpædagogiske indsats hjælper dem med at komme ud af kriminalitet
Det nytter med en socialpædagogisk indsats, når domfældte udviklingshæmmede skal bringes på andre tanker end at fortsætte en kriminel løbebane. Det fremgår af et forskningsprojekt, hvor man har interviewet tre domfældte udviklingshæmmede, der er idømt en dom til anbringelse på Aktivitetstilbuddet Snåstrup Vestergaard i Aarhus Kommune.
Man har bl.a. spurgt de tre domfældte, om de kan mærke en forandring på den person, de var som kriminel, og den, de er i dag.
– Det ser ud til, at to af dem i deres fortællinger om, hvem de var, da de foretog den kriminelle handling, og den, de er blevet til i dag, tydeligvis tager afstand fra deres kriminelle handlinger. Denne ændring tillægger de den socialpædagogiske indsats, siger forsker Anne Breumlund, der sammen med forsker Inger Bruun Hansen står bag rapporten ‘Domsanbragte udviklingshæmmede. Hvorfra – Hvorhen? II. Beboerperspektiver på forandringer’, Institut for Sociologi og Socialt arbejde på Aalborg Universitet.
– De kan se, at den socialpædagogiske indsats i det botilbud, hvor de er anbragt, støtter dem i at forandre sig selv og nogle af de uvaner, de havde.
Det er vanskeligt at definere eller fuldstændig beskrive den socialpædagogiske indsats, som botilbuddet har bedrevet over for de domsanbragte, fortæller Anne Breumlund. Men karakteristisk for indsatsen er, at medarbejderne har flere timer til den enkelte, så der er tid til at arbejde på forandringer.
– Den daglige praksis har en stor betydning for, hvordan det professionelt lykkes at flytte beboerne, siger Anne Breumlund.
En fremtid uden dom
Rapporten udgør anden delrapport af i alt to rapporter. Første rapport, ‘Domsanbragte udviklingshæmmede. Hvorfra – Hvorhen I’, udkom tidligere på året og er forfattet af Pia Ringø, Institut for Sociologi og Socialt arbejde på Aalborg Universitet.
Del et bygger ligeledes på en praksisforskning på botilbuddet Snåstrup Vestergård. Her bliver der fokuseret på, hvordan den socialpædagogiske indsats bliver iværksat, så der kan skabes vedvarende forandringer i de domfældte beboeres hverdagsliv og funktionsniveau. Rapporten bygger bl.a. på interviews med det socialpædagogiske personale.
Begge rapporter er en del af et større forskningsprojekt ‘En fremtid uden dom’, som forskere fra Institut for Sociologi og Socialt arbejde på Aalborg Universitet udfører i et samfinansieret samarbejde med Region Nordjylland, Region Midtjylland, Aarhus Kommune og Jysk Socialforsknings- og Evalueringssamarbejde (JYFE).
Det samlede forskningsprojekt udgøres af tre selvstændige undersøgelser af tre botilbud til borgere med kognitive, mentale og kommunikative funktionsnedsættelser. Det drejer sig om Sødisbakke, afd. Bakkebo, i Region Nordjylland, Hinnerup Kollegiet, afd. Højskolebakken, i Region Midtjylland, og Snåstrup Vestergård i Aarhus Kommune.
Rapporterne ‘Domsanbragte Udviklingshæmmede Hvorfra – Hvorhen I og II kan downloades gratis på www.aau.dk