icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Familieplejere

Det er nok værd at vide

Familieplejernes håndbog er blevet kigget efter i sømmene og rettet til med de nyeste regler

  • Af Lone Marie Pedersen
  • 16-2014 /

At blive familieplejer er langt mere end et job. Det er selvfølgelig også et job, specielt for det familiemedlem, der formelt påtager sig opgaven i forhold til kommunen. Men det er samtidig et projekt, hvor den samlede familie siger ‘ja’ til at løfte en samfundsmæssig opgave, der virkelig gør en forskel. De børn, der anbringes i familiepleje, er ofte børn, der har levet under meget belastede vilkår, og som har været udsat for mange svigt. Det kræver overskud og ressourcer fra plejefamilien.

Sådan står der i indledningen på ‘Værd at vide – Socialpædagogernes familiehåndbog’, som er blevet revideret, fordi reglerne om godkendelse af familieplejere og tilsyn blev ændret den 1. januar i år. 

Håndbogen henvender sig både til dem, der for første gang står over for at skulle skrive kontrakt om deres første plejebarn, og til de mere garvede i faget, men som måske alligevel mangler at blive opdateret på bl.a. deres ansættelsesmæssige vilkår. Og så er der også viden at hente for de medlemmer, som blot ønsker at sætte sig lidt ind i, hvad det vil sige at være familieplejer.

– Som familieplejernes fagforening har det været naturligt for os at lave denne håndbog. Og det har været naturligt for os at lave den med det udgangspunkt, at vi mener, familieplejerne er at betragte som ansatte i den kommune, der har skrevet kontrakt med dem, siger Socialpædagogernes formand Benny Andersen.

Hjemmet som arbejdsplads

I håndbogen kan man læse: ‘At blive familieplejer er at åbne sin hoveddør ikke bare for et eller flere plejebørn, men ofte også for deres forældre, bedsteforældre, søskende og netværk, samt for en række fagfolk, du skal lære at samarbejde med, oven i købet med udgangspunkt i det, der sker i dit eget hjem. Det er et job, hvor du får en enestående indsigt i, hvad sårbare børn og deres familier har at slås med – og det er samtidig et job, hvor du og din familie dag ud og dag ind udfordres på jeres egen rummelighed, uden at I kan gå hjem bagefter’. 

Håndbogen er inddelt i fire kapitler. Første kapitel beskriver, hvordan man kan blive godkendt som familieplejer og de forskellige typer familieplejere, der findes i dag. Der bliver også redegjort for den hjælp, familieplejeren som medlem kan forvente at få hos Socialpædagogerne.

Andet kapitel gennemgår regler og gode råd, når familieplejeren modtager et barn.

Tredje kapitel er om selve opholdet og de tilsyn, som socialtilsynet skal lave i familieplejen. Det er også her, man kan læse om hvilke krav, man har på efteruddannelse og supervision, og hvilke rettigheder barnet og de biologiske forældre har under anbringelsen.

Sidste kapitel handler om regler ved opsigelse af plejeforholdet, om a-kasseregler og efterværn for plejebarnet. 


Håndbogen kan downloades på Socialpædagogernes hjemmeside www.sl.dk/familieplejeabc

 

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Familiepleje, Børn og unge