icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Kommentar

Kom nu i gang med 2020-målene – vi er klar

Vi synes, det er på tide, at vi omsætter målene til konkret handling, så de ikke bare bliver fine ord på glittet papir, men rent faktisk kommer til at gøre en forskel

  • Af Benny Andersen, forbundsformand
  • 17-2014 /

For et år siden lancerede socialministeren nogle mål for arbejdet på det sociale område – de såkaldte sociale 2020-mål. Vi har flere gange udtrykt vores store begejstring over målene, som vi mener, er et vigtigt paradigmeskift i socialpolitikken. Det er godt og nødvendigt, at vi tør sætte mål og stille krav til indsatsen. Og vi er klar og vil rigtig gerne være med til at gøre målene til konkret virkelighed. Der sker bare ikke noget!

Vi synes, det er på tide, at vi omsætter målene til konkret handling, så de ikke bare bliver fine ord på glittet papir, men rent faktisk kommer til at gøre en forskel. Derfor har vi produceret et katalog og har opstillet helt konkrete og handlebare bud på, hvordan regeringens sociale 2020-mål bliver realiseret.

Vi har fx i vores katalog peget på, at vi frem mod 2020 arbejder målrettet på at sikre, at alle udsatte børn sikres bedre og mere skolegang. Vi skal turde have faglige ambitioner på udsatte børns vegne. Og vi skal turde føre det ud i livet med krav om og mål for deres præstationer og udbytte. Helt konkret mener vi, at udsatte børns faglige niveau i læsning og matematik skal forbedres, og at mindst halvdelen af alle udsatte unge som 25-årige skal have gennemført en ungdomsuddannelse. Det kræver, at vi fx sætter fokus på tidlig opsporing gennem samarbejder mellem bl.a. sundhedsplejen, daginstitutioner og skoler. Vi tænker også en tæt kobling imellem og koordination af den socialpædagogiske indsats og skoleindsatsen for de børn, der er anbragt. Vi ser gerne tilbud om særlig skolestøtte til udsatte børn og unge, herunder anbragte, og særligt fokus på skole og læring i de løbende udredninger, handleplaner og behandlingsplaner. Og endelig mener vi også, at udsatte unge skal sikres et godt og fagligt efterværn med særligt fokus på at fastholde den unge i uddannelse eller arbejde.

Og det var bare ét af målene. Vi har også konkrete indspil til, hvordan vi får reduceret antallet af hjemløse. Det skal bl.a. ske ved, at vi får skruet op for antallet af udslusningsboliger for at sikre en bedre overgang mellem forsorgshjem og egen bolig. Et andet forslag går på at oprette flere bofællesskaber med tilknyttet socialpædagogisk støtte. Ligesom det ville være godt, hvis man kunne indføre mere fleksibilitet i den sociale boligstøtte. Støtten skal kunne tilpasses den enkeltes behov langt nemmere, og det kræver bl.a. også et tættere samarbejde imellem sagsbehandlerne og de professionelle, der arbejder med borgeren i dagligdagen.

Jeg glæder mig til at præsentere alle vores konkrete forslag for vores medlemmer, for politikere og beslutningstagere, andre praktikere og for ministeren, som lige har holdt et socialt topmøde med netop 2020-målene på dagsordenen. Jeg er overbevist om, at vores bud på realiseringen af 2020-målene vil få sat et væsentlig socialpædagogisk fingeraftryk på processen.

 

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Debat