icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Ny pædagoguddannelse

Lige præcis dén pædagog

  • Af Manu Sareen, socialminister
  • 17-2014 /

Kære nye pædagogstuderende.

Tillykke med optagelsen på den spritnye pædagoguddannelse. Og velkommen til et fag, som er både givende, vedkommende og vigtigt – nemlig pædagogikken.

Lad det være sagt med det samme. At være pædagog er krævende både fagligt og menneskeligt. Men jeg har god grund til at tro, at I ikke kommer til at fortryde jeres valg.

Jeg fortrød i hvert fald aldrig mit. Hold da op, det var en helt ny og fantastisk verden, der åbnede sig, da jeg gik ind ad døren til pædagogseminariet. Spændende diskussioner, gode lærere og en retning på mit liv.

Og med optagelsen på den nye pædagoguddannelse, er I på vej mod et arbejdsliv, der giver jer mulighed for noget helt særligt: at gøre en forskel i andre menneskers liv. Når I går hjem fra arbejde, så har I ikke ordnet sager. I har arbejdet med mennesker. I har været vores alle sammens udstrakte hånd.

I vil kunne blive lige præcis dén voksne på døgninstitutionen, der giver Jesper mod på at forfølge sin drøm om at blive tømrer i stedet for at fortsætte med kriminaliteten. Lige præcis dén pædagog i vuggestuen, der er med, når Sofie, efter fleres måneders babymotorik på grøn stue, går sine første skridt. Eller lige præcis dén pædagog i børnehaveklassen, der får Selma overbevist om, at det med at lære noget nyt faktisk er rigtig sjovt.

At være pædagog kræver, at man har hjertet på rette sted. Men der skal mere til end det, hvis vi sammen skal nå i hus med regeringens ambitiøse mål. Mål, der handler om at forbedre livet for de mest udsatte, skabe et endnu bedre børneliv i de danske vuggestuer og børnehaver og om at sikre skolebørn en meningsfuld dag fyldt med læring, udvikling og sammenhæng.

Her spiller I og jeres kommende faglighed som pædagoger en helt afgørende rolle. Som gode pædagoger skal I kunne tænke selvstændigt og systematisk. I skal kunne basere jeres pædagogik på viden og evidens. Og I skal have en allround pædagogisk forståelse – men også være skarpe på de særlige udfordringer og muligheder på lige netop jeres område.

Alt det får I med i pakken på den nye pædagoguddannelse. Med en specialisering på de tre vigtigste områder, større sammenhæng mellem teori og praksis og større krav til jer i praktikken, sikrer vi et højt fagligt niveau og klæder jer godt på til det arbejdsmarked, I skal ud at møde bagefter. Det er jeg rigtig stolt over – både som (social)pædagog og socialminister.

Samtidig håber jeg, at den nye linje bliver et startskud til en ny og anderledes selvopfattelse hos os pædagoger, der ikke altid er lige gode til at få sat vores fag og kompetencer på dagsordenen. Lad os være stolte over, hvad vi kan. Lad os vise verden, hvor meget og hvor mange mennesker, vi egentlig er i stand til at rykke. Lad os gøre det endnu mere cool at være pædagog.

Held og lykke med studiet!

Manu Sareen, socialminister

 

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Uddannelse, Grunduddannelse