icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Ny pædagoguddannelse

Mit hjerte er hos de børn, der har vanskeligheder

Som medhjælper har Lise Christiansen oplevet glæden ved at se socialtræningen bære frugt. Nu vil hun kvalificere sig endnu mere til arbejdet med børn med adfærdsvanskeligheder

  • Af Maria Rørbæk
  • 17-2014 /

Det var på stien på vej mod svømmehallen. Lise Christiansen gik ti meter bag de to piger og ikke – som hun plejede – lige ved siden af. Alt åndede fred og fordragelighed – i modsætning til alle de andre gange, hvor de to piger havde skændtes eller været oppe at slås.

Pludselig vendte den ene pige, ‘Mona’, sig om. 

– Hun kiggede på mig med glæde i øjnene. Som om hun ville sige: Der kan du se. Du har lært mig et og andet, fortæller Lise Christiansen.

Historien bliver fortalt som eksempel på det, der gør, at 41-årige Lise Christiansen har valgt at gå i gang med pædagoguddannelsen og nu håber at komme ind på specialiseringen i social- og specialpædagogik.

– Egentlig er jeg uddannet laborant, og jeg har også stået mange år i butik, men på grund af nogle uforklarlige muskelsmerter, kan jeg ikke klare det rent fysisk. Så kom jeg i arbejdsprøvning på skolen her i nærheden, og det blev jeg utrolig glad for – og blev efterfølgende også ansat. Først som vikar, siden som medhjælper, hvor jeg især har arbejdet som støtte for de børn, der har adfærdsvanskeligheder.

Bedre forståelse

I Monas tilfælde brugte Lise Christiansen eksempelvis mange kræfter på at tale med hende om, hvordan hun skulle agere sammen med andre børn – og på at gå ved siden af hende, så hun lige kunne lægge en hånd på hendes skulder som signal til at slappe af.

– Og så var det guld værd at opleve den udvikling, der gjorde, at hun kunne klare situationen, selv om jeg holdt mig lidt på afstand, siger Lise Christiansen. Hun tøver ikke med svaret på, hvorfor hun netop går efter socialpædagogikken.

– Mit hjerte er hos de børn, der har vanskeligheder, og selv om man fx også kan arbejde med de børn i en almindelig daginstitution, mener jeg, at jeg bliver bedst kvalificeret på specialiseringen i social- og specialpædagogik.

Da Lise Christiansen begyndte på pædagoguddannelsen, forventede hun ikke at få så meget ud af det.

– Jeg må være ærlig at sige, at jeg mest gjorde det for at kunne få en bedre løn og være mere sikker på at kunne få arbejde. Jeg tænkte: Med al den erfaring jeg har, hvor meget kan jeg så lære? Men jeg tog fejl. Uddannelsen giver en meget bedre forståelse for teorierne bag det, vi gør. 

 

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Uddannelse, Grunduddannelse, Pionerer på pædagoguddannelsen, Artikelsamlinger