icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Skipper Clements Vej

LEV: Det er noget svineri

Jammerbugt vil lukke fem udviklingshæmmedes hjem og flytte dem til en stor institution. Det vil forringe deres livsvilkår, siger medarbejdere og pårørende. LEV kalder flytningen noget svineri

  • Af Lone Marie Pedersen
  • 17-2014 /

Socialpædagogen beskrev den 4. juli, hvordan Jammerbugt Kommune i Nordjylland har besluttet at lukke fem ældre udviklingshæmmedes hjem. De fem ældre bor i Bofællesskabet på Skipper Clements Vej i Aabybro og er mellem 52 og 73 år. Nogle af dem har boet sammen i mere end 15 år, men kommunen har besluttet at flytte beboerne til et stort bofællesskab, Krabben, som ligger næsten 30 km i den anden ende af kommunen og langt ude på landet, hvor beboerne ikke har adgang til forretninger.

Både medarbejdere og pårørende til beboerne har forsøgt at fortælle politikerne, at det er en rigtig dårlig beslutning, fordi det store bofællesskab ikke er den rigtige løsning, og det vil forringe beboernes livskvalitet.

– Vores beboere er velfungerende ældre udviklingshæmmede, som i stor udstrækning selv kan klare dagligdagsopgaver. På Krabben er beboerne mere urolige og udadreagerende, og der er også en stor gruppe multihandicappede beboere, som ikke kan så meget selv, siger socialpædagog Marianne Hollner.

Men kommunen, der skal finde besparelser i de kommunale budgetter, har fastholdt sin beslutning om at nedlægge de fem beboeres hjem.

Det er ulovligt

Det er en ulovlig beslutning, som Jammerbugt Kommune har truffet, siger Landsforeningen LEV, der har bedt Kommunaltilsynet om at gå ind i sagen og forlanger, at beslutningen øjeblikkelig omgøres.

– Det er rent ud sagt noget svineri, at man tillader sig at skalte og valte med sårbare borgeres hjem på denne måde, siger LEV’s formand Sytter Kristensen og fortsætter:

– Beboerne har boet på Skipper Clements Vej i over 10 år og er glade for stedet. Men faktisk er det også klart ulovligt. Jeg er mildest talt rystet over, at kommunen ikke kender gældende lovgivning – eller at den vælger at se bort fra den.

LEV har skrevet til borgmesteren i Jammerbugt Kommune og sendt kopi til hele kommunalbestyrelsen, så den kan gribe ind, fortæller Sytter Kirstensen.

– Denne absurde beslutning om at tvangsflytte mennesker fra deres hjem skal omgøres. Og det skal ske omgående.

LEV har de senere år oplevet en kraftig vækst i sager om tvangsflytning af beboere, hvor kommunerne ser bort fra beboernes ret til egen bolig. Derfor har organisationen henvendt sig til socialminister Manu Sareen (R), der har sagt ja til at mødes med LEV om problemerne. 

 

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Socialpolitik, Voksenhandicap­området