Et opråb til den nye socialminister
Der er behov for en minister, der ikke er bange for at spørge ind til, om den måde, vi måler og vejer socialt arbejde på, er den eneste rigtige. En minister, der kan se nødvendigheden af, at vi hele tiden tænker i, hvordan vi kan udvikle kvaliteten i det sociale arbejde. Er det dig, Sareen?
I sidste måned sagde vi goddag til en ny socialminister. Tillykke med den nye stilling, Manu Sareen. Det er altid spændende, når der kommer en ny minister på ens eget fagområde. Især når ministeren igennem flere år har været aktiv inden for det socialpædagogiske område og samtidig er kendt for at turde tage tyren ved hornene. Sareen, vi er sikre på, du ikke har mistet din evne til at stille spørgsmålstegn ved de almengyldige sandheder, sådan som du gjorde i Kirkeministeriet.
Der er brug for, at der er nogen, der tør sætte spørgsmålstegn ved, hvilke former for dokumentation af resultater, der er behov for, når vi skal evaluere kvaliteten i socialt arbejde. Evidens kan ikke stå alene.
Vi har også brug for nogen, der forstår værdien af, at man på det enkelte opholdssted eller botilbud løbende reflekterer over, hvorfor man gør, som man gør i det konkrete sociale arbejde. En mere reflekteret tilgang til arbejdet er værdifuld for både borgerne på tilbuddene, pårørende og socialarbejdere.
Og så har vi for det tredje brug for, at praktikere og forskere begynder at tale sammen. Det er praktikerne, der står med udfordringerne i hverdagen, og det er akademikerne, der kigger på det store billede. Hvis vi kan skabe grobund for et øget samarbejde, vil det komme begge parter og ikke mindst den enkelte borger på tilbuddet til gavn.
Resultater i socialt arbejde
Vi har desperat brug for en diskussion af, hvad resultater i socialt arbejde egentlig er, hvordan vi måler dem, og hvordan vi lærer af dem. Socialt arbejde kan ikke puttes på en formel eller måles og vejes i et lukket laboratorium. Vi arbejder med mennesker – ikke med lommeregnere, regneark og matematiske formler. Man kan ikke måle på socialt arbejde uafhængig af den kontekst, det udføres i. Man er nødt til at tage udgangspunkt i den virkelige verden, hvor i bogstaveligste forstand alt mellem himmel og jord har indvirkning på det sociale arbejde.
Det ved du sikkert lige så godt som alle andre, der har arbejdet med socialt udsatte. Med din baggrund i det pædagogiske arbejde har du selv mødt de af vores medborgere, der har allermest brug for hjælp. Du har stået i problemstillinger, der handler både om social arv og miljø, og derfor ved du sikkert, at det, der virker i Hobro, ikke nødvendigvis virker på Nørrebro.
Derfor håber vi også, at du ikke lader afkrydsningsskemaerne være det eneste, der afgør, hvad der virker i socialt arbejde. Vi har brug for en dialog om, hvorvidt evidens skal være den eneste saliggørende gyldne standard i socialt arbejde. Eksempelvis kan du jo skele til projekt Hvad Virker. Projektet er et tæt parløb mellem 35 socialpædagogiske tilbud, der alle er interesserede i at finde ud af, hvad der virker, og især hvorfor det virker. Målet er, at vi skal blive opmærksomme på den måde, hvorpå vi udvikler resultaterne ude på det enkelte sociale tilbud, så vi kan finde ud af, hvor vi kan gøre tingene bedre.
Hvordan udvikler man kvalitet i socialt arbejde?
Vi har også behov for en minister, der tør differentiere mellem det gode sociale arbejde og det middelmådige. Du ved jo, at ingenting er statisk i arbejdet med mennesker, derfor er det afgørende for borgerne på de sociale tilbud, at der løbende arbejdes med udviklingen af kvalitet. Det nye socialtilsyn sørger for, at laveste fællesnævner hæves, og at lovkravene bliver overholdt, men der er stadig lang vej, før alle sociale tilbud har en reflekteret tilgang til arbejdet i dagligdagen.
Vi kan se på dit cv, at du har været med til at oprette en ungdomsafdeling på Kofoeds Skole. Her har du helt sikkert stået i overvejelserne omkring, hvordan man udvikler kvalitet for de unge. Vi håber, at du tager disse erfaringer med dig ind i dit nye arbejde som socialminister, for vi har brug for nogen, der tør skubbe i retning af øget refleksion.
For der er virkelig brug for et lille skub på mange sociale tilbud. Det er godt, at man nu på tilbudsportalen skal angive, om man arbejder med en akkrediteringsordning, for det er en god måde at sikre øget refleksion i arbejdet. Med din baggrund i socialt arbejde håber vi, at du kan se værdien af at arbejde med en kvalitetsmodel, sådan som de også gør på din tidligere arbejdsplads i Københavns Kommune. En certificering, som eksempelvis den Akkreditering Danmark tilbyder, er en kærkommen lejlighed til løbende at arbejde med udviklingen af kvalitet i socialpædagogisk arbejde. Det sikrer refleksion og dokumentation som begge dele er forudsætninger for udviklingen af kvalitet.
Både praktikere og akademikere skal høres
For det tredje har vi behov for, at der er nogen, der tør gå på to ben i det sociale arbejde. Både de mennesker, der står i det praktiske arbejde til hverdag, og de mennesker, der har forsket i området, har noget at sige, der kan berige arbejdet. Men alt for ofte kommer fokus til at ligge på enten akademikerne eller praktikerne i stedet for begge steder.
Vi synes, at der er alt for få steder, der arbejder akademisk med praksisbaseret viden. Videnscenter for socialt arbejde er et af de få. Med din baggrund og de mange kasketter, du har haft på i det sociale arbejde, er du vant til at snakke med både pædagoger, kommunalpolitikere, politiet, kriminalforsorgen, forskere og selvfølgelig også borgerne. Så kan du helt sikkert se værdien i en større integration af viden på tværs af faggrupperne. Det gør det ikke bare lettere at arbejde sammen, men det gør det også langt bedre for borgerne, fordi de så får det bedste fra alle verdener.
Så nu, hvor du har sat dig godt til rette i din nye ministerstol, håber vi, at du både vil trække på dine gamle kontakter blandt praktikerne samt på alle de andre fagfolk, du kommer i kontakt med. Skulle du have brug for mere input, har vi kontakter over hele landet til både forskere og praktikere, som arbejder med alt lige fra socialt belastede børn og unge til voksne med psykiatriske lidelser. Vi ved, at de gerne stiller deres viden til rådighed, så vi kan få et større helhedsbillede i socialt arbejde.
Lad os fortsætte den gode tradition
Socialt arbejde har en lang og stolt tradition i Danmark. Vi har flere end 6.000 sociale tilbud i den private og offentlige sektor, der er målrettet til børn, unge og voksne med særlige behov. Vi har uddannelser på både bachelor- og kandidatniveau på landets universiteter, der retter sig mod arbejdet med de svageste; og nu har vi også et socialtilsyn, der kan hæve den laveste fællesnævner og sikre, at lovkravene overholdes. Men der er stadig meget at gøre. Vi trænger til at sammentænke praksis og forskning, at have fokus på en løbende udvikling af kvalitet i det sociale arbejde og en opmærksomhed på, hvordan vi udvikler resultater for den enkelte borger.
Vi glæder os meget over, at have fået en socialminister med så stor praktisk erfaring fra arbejdet. Vi håber, at du vil kaste et gennemgribende blik på området og stille spørgsmål til dét, som alle andre ser som selvfølgeligt. Og skulle du have brug for lidt input, vil vi meget gerne hjælpe dig, så meget vi kan. Vi har nemlig, i al beskedenhed, ret stor erfaring med området. Vi vil rigtig gerne samarbejde, sådan at du kan blive en god socialminister. Vi har nemlig brug for en, der tør tænke anderledes.
Er det dig, Sareen?
Liselotte Juul er direktør for Videnscenter for socialt arbejde, www.socialviden.nu