Positive erfaringer i kommunerne
Flere steder er man godt på vej, når det handler om at implementere overgrebspakken, viser ny undersøgelse
Tre ud af fire kommuner har positive erfaringer med kravet om at reagere på en underretning inden for 24 timer – og de positive erfaringer gælder også kravet om at foretage en genvurdering i sager, hvor der er givet en foranstaltning, og hvor der bliver modtaget en underretning om overgreb. Det er nogle af resultaterne i Ankestyrelsens nye undersøgelse af indsatsen i kommunerne med fokus på de lovændringer, som blev vedtaget som en del af Overgrebspakken.
Overgrebspakken, der trådte i kraft i oktober 2013, er en samlet indsats, som skal sikre en tidlig indsats over for børn og unge, der udsættes for overgreb. I undersøgelsen har Ankestyrelsen gennemgået 103 sager i 25 kommuner, gennemført en spørgeskemaundersøgelse blandt landets kommuner og lavet dybdegående interviews med fire kommuner. Undersøgelsen viser bl.a., at næsten alle kommuner har anvendt det børnehus, som kommunen er tilknyttet – og 80 pct. af kommunerne oplever, at Overgrebspakken har forbedret kommunens samarbejde med politiet. Ifølge undersøgelsen vurderer næsten alle kommuner, at intentionerne bag Overgrebspakken i nogen eller høj grad er blevet implementeret.
Flere anbefalinger
I undersøgelsen kommer Ankestyrelsen med nogle konkrete anbefalinger til kommunerne. En af dem går på, at kommunen skal huske at behandle en underretning i løbet af 24 timer fra det tidspunkt, kommunen første gang får kendskab til underretningens indhold – hvad enten underretningen er modtaget mundtligt eller skriftligt.
En anden anbefaling lyder, at kommunen skal være ekstra opmærksom på at lave en børnefaglig undersøgelse i sager med en underretning om mistanke om overgreb mod et barn eller en ung. Endelig anbefaler Ankestyrelsen også, at kommunerne konsekvent afholder en samtale med barnet eller den unge i forbindelse med en underretning om overgreb eller mistanke om overgreb.
Læs mere om undersøgelsen på www.kortlink.dk/hzhd