Jo, det betaler sig
Tre kommuner med København i front ser på sociale indsatser som investeringer
Pengene kommer igen. Ikke i morgen, men på sigt. Det er en investering, der kan betale sig. Sådan er tanken bag Københavns Kommunes nye politik på det sociale område, hvor det, der på budgettet for de kommende år bare ligner massive udgifter, på længere sigt ændrer sig til investeringer, der ikke bare går i nul, men tjener sig hjem flere gange.
København er i front, men også Herning og Ishøj er begyndt at bruge Skandia-modellen i sin tilgang til de sociale indsatser. Modellen, der egentlig er udviklet i Sverige på foranledning af det svenske forsikringsselskab Skandia, er af danske forskere blevet tilpasset danske forhold. Den kombinerer økonomisk tænkning med den faglige viden på det sociale område om de indsatser, der virker. For virker den fagligt, ja, så er det også en økonomisk god forretning.
Allerede i 2010 viste Socialpædagogerne med en cost/benefit-analyse, at netop investeringer er vejen frem som udgangspunkt for socialpolitiske indsatser: En investering i tidlig social indsats over for udsatte børn og deres familie giver et afkast på næsten 200 pct., viste analysen.
Og nu har Københavns Kommune afsat næsten en halv mia. kr. til sociale investeringer – penge, der gennem forskellige indsatser skal tjene sig selv hjem på mellem tre og seks år.
Det er Ugebrevet Mandag Morgen, der i sin udgave nr. 39/2015 fortæller om den københavnske kurs på socialområdet.
– Vores investeringer i sociale indsatser skaber smartere velfærd, hvor vi både får mere ud af pengene og giver borgerne mulighed for et bedre liv, siger overborgmester Frank Jensen (S) til Mandag Morgen.
København bygger bl.a. sin nye kurs på erfaringer fra unge-tilbuddet U-turn, der får flyttet udsatte unge fra en tilværelse med kriminalitet, selvskade og manglende uddannelse til et helt andet positivt rettet liv.
Men kursændringen kræver kapital – og over for Ugebrevet Mandag Morgen gentager Socialpædagogernes formand Benny Andersen forbundets forslag om oprettelse af en social investeringsfond, der skal sikre råderum til, at der foretages de nødvendige investeringer:
– En social investeringsfond på to mia. kr. vil være et godt sted at starte. Også ud fra en etisk betragtning, siger han til ugebrevet.