Politikere anerkender problemer
Der er plads til forbedringer på pædagoguddannelsen. Sådan lød det både fra rød og blå blok, da Pædagogstuderendes Sammenslutning, PLS, i december lavede en rundspørge blandt uddannelsesordførerne
– Det er sindssygt vigtigt, at vi har en ordentlig uddannelse til pædagoger.
Sådan sagde Enhedslistens uddannelsesordfører, Eva Flyvholm, da Pædagogstuderendes Sammenslutning, PLS, i december lavede en rundspørge blandt uddannelsesordførerne. Baggrunden var Evalueringsinstituttet EVA’s evaluering af pædagoguddannelsen, der bl.a. viste, at hver anden studerende oplevede, at kvaliteten på uddannelsen var dårlig, og at hver anden oplevede at få for lidt feedback (læs også artiklen ‘Specialisering får blandet modtagelse’ på side 10).
Svarene til PLS viser, at der fra rød til blå blok var enighed om, at pædagoguddannelsen er vigtig, og at der er plads til forbedringer.
Carolina Magdalene Maier fra Alternativet sagde fx:
– I min optik er pædagoguddannelsen en af de vigtigste uddannelser overhovedet. Derfor er det også helt nødvendigt, at vi politisk investerer flere midler i pædagoguddannelsen.
Henviser til institutionerne
Det var dog langt fra alle partier, der gav udtryk for, at de er klar til at hive pungen op.
Venstres uddannelsespolitiske ordfører, Anni Mathiesen, henviste til (den daværende) uddannelses- og forskningsminister Ulla Tørnæs’ (V) udtalelse i Politiken, hvor hun sagde, at hun ville kontakte pædagoguddannelserne for at få svar på, hvad de gør for at forbedre kritikpunkterne. Især manglende feedback, som hun kaldte ‘på alle måder uacceptabelt’.
Dansk Folkepartis Jens Henrik Thulesen Dahl henviste også til uddannelsesinstitutionerne:
– Undersøgelsens udgangspunkt i de studerendes oplevelse af studiekvaliteten peger på, at der givet er forhold i studierne, som bør gøres bedre. Jeg håber og forventer, at man på institutionerne tager undersøgelsen alvorligt og i en dialog med de studerende målrettet arbejder på at få løst problemerne.
Tilfør flere midler
Socialdemokratiet, SF og Det Radikale Venstre henviste derimod bl.a. til de økonomiske rammer.
Socialdemokratiets Mette Reismann påpegede, at regeringens nedskæringer på uddannelse betyder, at pædagoguddannelsen skal spare 185 mio. kr. frem mod 2020.
– Og det gør kun udfordringen mere vanskelig. Det er Socialdemokratiet imod.
Radikale Venstres Sofie Carsten Nielsen sagde, at Radikale vil rulle ‘alle besparelser på uddannelse tilbage og lægge en mia. kr. oveni i investeringer’, mens SF’s Jacob Mark ville ‘tilføre uddannelsen flere midler’.
Konservative og Liberal Alliance har ikke ønsket at deltage i rundspørgen. Hverken da PLS henvendte sig i december, eller da nærværende fagblad fulgte op med samme spørgsmål i januar.