icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
RB_kim2B.jpg
Humor

Et godt grin er altafgørende

Kim Jørgensen bringer glæde til alle på Bøgeskovgård Aktivitetscenter. Hans gode humør kommer bl.a. af at male de malerier, som socialpædagog Karin Lyshøj Nielsen hjælper ham med. Her er humor et afgørende, pædagogisk redskab, forsikrer hun

33-årige Kim Jørgensens øjne plirrer af glæde, imens han synger ned i sin mikrofon og slår ud med armene som en rigtig operasanger. 

Der er morgensang i Bøgeskovgård Aktivitetscenter, og de op mod 90 borgere med forskellig psykisk eller fysisk udviklingshæmning synger med for fuld hals akkompagneret af socialpædagog Bolette Jensen på guitar. Efter et begejstret bifald fordeler alle sig på deres respektive værksteder.

– Vi gør meget ud af morgensamlingen, når borgerne møder om morgenen. For det er så vigtigt, hvordan de bliver mødt. De skal mødes med glæde og sang og føle sig set og modtaget, forklarer socialpædagog Karin Lyshøj Nielsen.

Hun har været ansat på aktivitetscentrets billedværksted næsten siden stedet åbnede for 14 år siden. Gennem de sidste 10 år har hun bl.a. haft glæden ved at støtte og arbejde med Kim Jørgensen, der har Downs syndrom, og som er hovedperson i en video, Socialpædagogerne viser på Facebook i ugerne op til kommunalvalget. 

Karin Lyshøj Nielsen driller kærligt Kim, da han kommer ned på billedværkstedet, fordi han ikke vil med på morgendagens motionsløb, og de kommer begge til at fnise. 

– Man bliver i godt humør af at være sammen med Kim. Og jeg glæder mig til at møde ham og de andre borgere hver eneste dag – at give og modtage alle de smil. Det gør det meningsfyldt at være her, siger hun.

Jeg er gode venner med mange herude. Og så er jeg god til at male – jeg elsker at tegne hjerter og billeder til dem, der har fødselsdag herude

Kim Jørgensen, Bøgeskov Aktivitetescenter

En følsom kunstner

Kim Jørgensen kommer dagligt på Bøgeskovgård, hvor han er tilknyttet billedværkstedet. 

– Jeg er gode venner med mange herude. Og så er jeg god til at male – jeg elsker at tegne hjerter og billeder til dem, der har fødselsdag herude, siger han og griber sin pensel.

Karin Lyshøj Nielsen hjælper Kim med at blande forskellige røde og brune nuancer. I dag er han i gang med at male et billede af domkirken i Aarhus. Tidligere var det kunstmuseet ARoS og Aarhus Teater, der dannede motiv. Og hele samlingen af akvareller af 12 centrale bygningsværker i Aarhus blev i begyndelsen af oktober udstillet i vandrehallen på byens rådhus. 

– Min yndlingsfarve er mørkerød, grøn og lyseblå på himlen. Jeg elsker farver, konstaterer Kim og ser frem for sig.

– Ja, du elsker farver! Det tror jeg også, du gør, istemmer Karin og sender ham et varmt smil.

Karin Lyshøj Nielsen foreslår, at Kim måske skal blande en lidt mørkere farve i sin maling for at ramme nuancen i murstenene på fotografiet af domkirken, som han har liggende foran sig. Snakken falder på ferniseringen på rådhuset, og Kim bliver pludselig helt rørt ved tanken.

– Din mor er så stolt af dig, forsikrer socialpædagogen ham og giver ham et kærligt klem.

– Du kom bare lige til at mærke nogle følelser, Kim. Nu skal du ikke græde mere, trøster hun.

Der er et stort omsorgsarbejde forbundet med at være her, for det er meget følsomme mennesker, vi har med at gøre. De har brug for omsorg, personlige pleje og aktivering. Men det vigtigste i det socialpædagogiske arbejde er at skabe glæde. Derfor er humor altafgørende – ellers kan man ikke være her

Karin Lyshøj Nielsen, socialpædagog, Bøgeskov Aktivitetescenter

Humor som bevidst redskab

Lige så sprudlende glad Kim er, når han synger og maler, lige så ked af det kan han blive, når han tænker på mennesker, han holder af, forklarer Karin Lyshøj Nielsen. Og lige så alvorlig han ser ud, når han bøjer sig over sit lærred og danner sirlige linjer med sin pensel, lige så klukleende er han, når Karin Lyshøj Nielsen hundser lidt med ham. 

– Der er et stort omsorgsarbejde forbundet med at være her, for det er meget følsomme mennesker, vi har med at gøre. De har brug for omsorg, personlige pleje og aktivering. Men det vigtigste i det socialpædagogiske arbejde er at skabe glæde. Derfor er humor altafgørende – ellers kan man ikke være her, siger hun og fortsætter:

– Alle vores borgere her har jo deres at slås med. Og selvfølgelig skal vi også anerkende, når nogle af dem har det skidt og er kede af det. Men det er nok så vigtigt, at vi kan sige pyt, for der er også masser at glæde sig over her i livet.

Et blik kan give meget sjov

Karin Lyshøj Nielsen og de andre ansatte på Bøgeskovgård er meget optaget af at bruge den anerkendende pædagogik KRAP i arbejdet med borgerne. Det gør de ikke alene ved hjælp af livsbekræftende aktiviteter i billedværkstedet, men også ved at anerkende og rumme alle de følelser, der opstår blandt borgerne i dagens løb. Derudover spiller Karin Lyshøj Nielsen gerne klovn for at løsne op for en trykket stemning, forsikrer hun.

– Humor er et helt bevidst redskab, vi bruger. Det er svært at sætte humor på formel, og alt pædagogisk arbejde er jo individuelt – borgerne er forskellige, og de befinder sig på forskellige udviklingstrin. Men ironi fungerer i hvert fald aldrig – de forstår det ganske enkelt ikke. En lille skæg bemærkning eller et blik derimod kan give meget sjov, siger hun.

Ud over at tage kærligt gas på hinanden sikrer Karin Lyshøj Nielsen og kollegaerne glæde til borgerne ved at sørge for, at de beskæftiger sig med noget, de kan lide, og ved at fokusere på deres styrker frem for udfordringer. 

– Mange af dem bliver glade i det kreative arbejde, hvor de får anerkendelse for deres arbejde – fordi det reelt er nogle rigtig flotte ting, de laver. Jeg synes jo ikke bare, at Kim kan male. Kim er en kunstner, og den slags ressourcer – som mange af borgerne her har – kunne jeg i virkeligheden godt tænke mig, at mange flere fik øjnene op for. 

Din stemme – deres liv

Handicapområdet er et ofte overset område. Og spøger man kandidaterne til kommunalvalget, er folkeskolen og dernæst ældrepolitikken da også det allervigtigste. Det viser en rundspørge, som Danske Kommuner har lavet. Kun 14 pct. af de mandlige kandidater har det specialiserede voksenområde som hjertesag, mens det samme gør sig gældende for 32 pct. af kvinderne. Det ønsker Socialpædagogerne at ændre på. Frem til kommunalvalget den 21. november sætter forbundet derfor fokus på, at indsatsen til mennesker med handicap er kernevelfærd, som skal styrkes og understøttes af den rette faglighed. 

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Voksenhandicap­området, Socialpædagogisk praksis