Søren i chok: Sat 16.300 kr. ned i løn
I en ny TV2-dokumentar ’Plejebørn i klemme’ møder vi en række plejefamilier, som bliver sat over for urimelige dilemmaer i en konflikt med Randers og Syddjurs Kommune. For 16-årige Julie bliver konsekvensen, at hun fjernes fra sin plejefamilie stærkt mod sin vilje
– Passer vi ordentligt på de børn, vi som samfund har taget ansvaret for?
Sådan lyder de indledende ord i TV2-dokumentaren ’Plejebørn i klemme’, som stiller skarpt på plejefamiliers ringe vilkår og de voldsomme konsekvenser, som spareøvelser i kommunerne får for de anbragte børn.
I dokumentaren, som blev sendt mandag aften, møder vi blandt andre 16-årige Julie. Efter tre mislykkede anbringelser kom hun som 10-årig til at bo hos plejeforældrene Søren og Ulla Haubro på et landsted i Knebel i Syddjurs Kommune.
Men halvandet år før Julie fylder 18 år, ændrer kommunen kontrakten med plejefamilien og vil sætte dem 60 pct. ned i løn fra 28.500 til 12.200 kr. Det er en lønnedgang på 16.300 kr. pr. måned. Kommunen vurderer, at Julie har fået det meget bedre og derfor ikke er lige så stor en opgave for plejefamilien.
Vi er fyret. Det ryster mig simpelthen, at man kun tænker økonomi i det her. Vi taler om halvandet år, så er hun 18, og så taber man hende på gulvet nu. De er fuldstændig ligeglade
Søren Haubro, plejefar i Syddjurs Kommune til TV2
Søren og Ulla Haubro kan ikke leve med den nye kontrakt, og kommunen vil ikke indgå et kompromis med familien. Julies skole går ind i sagen og skriver til kommunen, at det vil være ’graverende’ for Julie at blive flyttet. Alligevel beslutter kommunen, at hun skal flytte i egen lejlighed.
– Vi er fyret. Det ryster mig simpelthen, at man kun tænker økonomi i det her. Vi taler om halvandet år, så er hun 18, og så taber man hende på gulvet nu. De er fuldstændig ligeglade. (…) Jeg begriber ikke, at når vi nu har haft hende i seks år, hvor vi har kæmpet bravt, og vi er på vej til at lykkes og komme i mål med det her – at man så vil trække stikket, siger Søren Haubro til TV2.
I dokumentaren fortæller Julie, at hun kæmper med angst i sin nye lejlighed, og hun har svært ved at tage sig sammen til at stå op om morgenen og passe sin 10. klasse.
Jeg havde endelig fundet en familie, hvor jeg havde fundet mig til rette, og så vælger de at gå ind i min liv og vende op og ned på det hele
Julie, tidligere plejebarn hos Søren og Ulla Haubro til TV2
– Jeg forstår bare ikke rigtig det, de har gjort. Jeg havde endelig fundet en familie, hvor jeg havde fundet mig til rette, og så vælger de at gå ind i min liv og vende op og ned på det hele, siger Julie til TV2.
Syddjurs Kommune siger i dokumenataren, at man ikke vil kommentere enkeltsager, men at kommunen generelt sørger for den støtte, der skal til, for at et barn kommer godt videre.
Behov for ordnede forhold
Historien om Julie og de øvrige børn og plejefamilier i dokumentaren vidner om en uhyggelig kynisme hos kommunerne, mener næstformand i Socialpædagogerne Verne Pedersen.
– Jeg synes, kommunen svigter Julie i den her sag. De to mennesker er hendes familie. Hun har brug for støtte, tryghed og opbakning, og hun har brug for en opvækst, hvor man selv og sammen med sin familie afgør, hvornår man flytter hjemmefra, siger Verne Pedersen.
Socialpædagogerne har i årevis kritiseret den såkaldte vederlagsmodel, hvor plejefamilien går ned i vederlag/løn, hvis der er fremskridt hos plejebarnet. Det er den model, man følger i Syddjurs Kommune.
– Den logik har vi altid synes er fuldstændig håbløs. Derfor har vi i mange år arbejdet for at få en overenskomst på familieplejeområdet, som sikrer en fast løn og ordentlige vilkår for vores medlemmer, for familieplejerne, så vi undgår de her situationer og den usikkerhed for både børnene og familierne, lyder det.
I dokumentaren møder vi også plejemoren Merete Groes og hendes plejebarn Sebastian, som ender med at blive flyttet på institution. Læs Socialpædagogens interview med Merete Groes her.
Dokumentaren ”Plejebørn i klemme” kan ses på TV2 Play.