Børn skal ikke stemples som kriminelle
Vi skal have stoppet fødekæden til ungdomskriminalitet. Og her er de sociale indsatser og socialfagligheden afgørende, lyder det fra bl.a. Socialpædagogerne
Tidlig social indsats, skræddersyede løsninger og hjælp til de forældre, der af forskellige grunde ikke har magtet opgaven. Det er nogle af de indsatser, der er nødvendige for at bekæmpe ungdomskriminalitet, skriver Socialpædagogernes formand, Benny Andersen, i et debatindlæg på Altinget.dk.
Baggrunden er regeringens reformudspil mod ungdomskriminalitet ’Alle handlinger har konsekvenser’, hvor regeringen bl.a. foreslår et nyt ungdomskriminalitetsnævn.
– Børn ned til 12 år er børn, og derfor bør de ikke placeres i et strafferetsligt system, som risikerer at stemple ’kriminel’ i panden på dem, før de overhovedet er kommet ud af livets startboks. Hvis vi ønsker indsatser, der bekæmper ungdomskriminalitet, skal der være fokus på de sociale indsatser og socialfagligheden, siger Benny Andersen.
Når det drejer sig om børn på 12 til 15 år, er det ikke et spørgsmål om skyld eller ej. Det handler om, at et barn har brug for hjælp. Det er børn i mistrivsel snarere end kriminelle, der skal straffes
Søren Skjødt og Henrik Kaustrup, FADD, i Kristeligt Dagblad
Samme holdning kommer til udtryk i en kronik i Kristeligt Dagblad, hvor Søren Skjødt og Henrik Kaustrup, hhv. formand og konsulent i FADD (Foreningen af Dag- og Døgntilbud for udsatte børn og unge), skriver følgende:
– Når det drejer sig om børn på 12 til 15 år, er det ikke et spørgsmål om skyld eller ej. Det handler om, at et barn har brug for hjælp. Det er børn i mistrivsel snarere end kriminelle, der skal straffes.
Løsninger der virker
For både Socialpædagogerne og FADD er det helt afgørende, at et ungdomskriminalitetsnævn skaber løsninger, der virker for børn og unge.
– Derfor bør visitationen til og forankring af nævnene ligge i det sociale system, ligesom nævnet selvfølgelig skal have eksperter med den nødvendige socialfaglige viden siddende. Og det skal være kommunerne, som bliver ansvarlige for den opfølgende indsats, som skal bringe de unge på ret kurs – lige fra skolegang og fritidstilbud til behandling og anbringelse, siger Benny Andersen.
Fra Søren Skjødt og Henrik Kaustrup lyder det:
– Det bør være et bredt sammensat nævn med juridiske, børnefaglige og indsatskyndige kompetencer, som hurtigt kan tage stilling til. Hvad der skal ske med børn, der begår alvorlig kriminalitet. […] Den relativt lille gruppe af de allermest udsatte børn og unge har brug for en fagligt specialiseret, insisterende, håndholdt og koordineret indsats.
Læs hele Benny Andersens debatindlæg i Altinget