Kommune tjener på at få udsatte i job
I Hjørring har en målrettet indsats for at få udsatte i job givet overskud i kommunekassen. Det er vejen frem, mener forbundskasserer Michael Madsen, som ser oplagte muligheder for også at bringe socialpædagoger i spil som mentorer
Rikke fra Hirtshals var langtidssygemeldt og lænket til sengen med social angst og en depression, som gjorde hende ude af stand til at handle ind og være sammen med sine fire børn og fire hunde. Sygedagpengeperioden var ved at løbe ud, og det hele var ved at falde fra hinanden – indtil Hjørring Kommune satte ind med en skræddersyet indsats for at få hende tilbage i job. Den indebar bl.a. hundetræningsterapi og en mentor, hun havde tillid til i forvejen, som fulgte hende tæt i hele processen. I dag er hun leder for 20 medarbejdere i fiskeindustrien.
Hjørring er en af de kommuner, der har investeret massivt i at få arbejdsløse som Rikke i job. De mange millioner, som Hjørring investerer i indsatserne, kommer ifølge kommunens beregninger dobbelt igen som besparelser i forsørgelsen af de samme mennesker.
Forbundskasserer i Socialpædagogerne Michael Madsen er begejstret over, at kommuner som Hjørring viser, at det er muligt at hjælpe udsatte mennesker på kanten af arbejdsmarkedet i job med den rigtige tilgang til opgaven.
– Hjørring kan dokumentere, at der er gode muligheder for at give de her mennesker et arbejdsliv, hvis vi nytænker jobcentersystemet og i højere grad laver individuelle indsatser, som oven i købet giver flere penge i kommunekassen på længere sigt, siger han.
Vi ansætter flere mentorer, sagsbehandlere og virksomhedskonsulenter og udbyder en vifte af sundhedsfaglige tilbud for at lave individuelle og håndholdte indsatser, som giver mening for den enkelte borger
Leif Johannes Jensen, økonomi- og arbejdsmarkedsdirektør, Hjørring Kommune
Hensyn til borgeren
Ifølge Hjørring Kommunes økonomi- og arbejdsmarkedsdirektør, Leif Johannes Jensen, er kommunen gået om bord i et systemskifte for at få flyttet flere borgere fra passiv forsørgelse til arbejdsstyrken.
– Vi ansætter flere mentorer, sagsbehandlere og virksomhedskonsulenter og udbyder en vifte af sundhedsfaglige tilbud for at lave individuelle og håndholdte indsatser, som giver mening for den enkelte borger. Det vigtigste er, at borgeren er i centrum. Derfor har vi også afskediget folk, som ikke kan sætte sig ind i borgernes individuelle behov, fortalte han i slutningen af januar på et møde i LO om socialpolitik og den socialfaglige indsats for personer på kanten af arbejdsmarkedet.
I 2015 søsatte Hjørring den nye beskæftigelsesindsats, som kommunen investerer 158 mio. kr. i til og med 2019. Forventningen er til gengæld, at Hjørring vil spare knap 313 mio. kr. på den passive forsørgelse. Det betyder, at kommunen får et overskud på 154 mio. kr. fra 2015-2019. Alene i år investerer kommunen ca. 38 mio. kr. i indsatsen. Til gengæld vil der ifølge kommunens beregninger være kommet ca. 91 mio. kr. retur til kommunekassen ved årets udgang.
Der er allerede nogle af vores medlemmer, der som en del af deres arbejdsopgaver fungerer som mentorer i kommunerne og giver et skub til fx psykisk sårbare unge
Michael Madsen, forbundskasserer, Socialpædagogerne
Mentorer giver skub
Michael Madsen ser muligheden for en kobling mellem investeringstankegangen og socialpædagogik, som kan bruges til at hjælpe borgere, der har behov for støtte til at holde fast i arbejdsmarkedet.
– Der er allerede nogle af vores medlemmer, der som en del af deres arbejdsopgaver fungerer som mentorer i kommunerne og giver et skub til fx psykisk sårbare unge eller mennesker med misbrugsproblemer, som har svært ved at komme op om morgenen og passe et arbejde, siger han.
Han mener, at der er behov for, at flere kommuner indser, at det ikke er nok at sende folk på kanten af arbejdsmarkedet i job – der skal også følges op og sikres, at de fastholdes i arbejdet. Det er altså her, socialpædagoger – som i nogle tilfælde allerede kender borgeren fra andre kommunale tilbud – kan komme ind i billedet.
Politisk opbakning
Også politisk er der bred opbakning til investeringstankegangen, som også Silkeborg, Ballerup og Aabenraa Kommune har taget til sig. Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) har flere gange opfordret andre kommuner til at efterligne det, de fire kommuner gør rigtigt.
– Vi står med mangel på arbejdskraft allerede i 2018. Vi er for dårlige til at fremhæve de gode eksempler. Alle kommuner vil helst opfinde deres egne modeller. Lad være med det. Smøg ærmerne op – der er ingen undskyldning, har Troels Lund Poulsen sagt til Avisen Danmark.